Щодо сплати ЮО – платниками ЄП четвертої групи суми мінімального податкового зобов’язання

6 місяців ago admin 0


Податківці інформують, чи сплачується з 01.04.2023 ЮО – платниками ЄП четвертої групи сума позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, яка визначена за 2022 рік, на бюджетні рахунки для сплати ЄП у вигляді мінімального податкового зобов’язання (код бюджетної класифікації 18050800).

Відповідно до п. 64 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік (п. 64 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок є частиною зобов’язань з єдиного податку (абзац другий п. 297 прим. 1.8 ст. 297 прим. 1 ПКУ).

Підпунктом 295.9.2 п. 295.9 ст. 295 ПКУ встановлено, що платники єдиного податку четвертої групи сплачують податок щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у таких розмірах: у I кварталі – 10 відс.; у II кварталі – 10 відс.; у III кварталі – 50 відс.; у IV кварталі – 30 відсотків.

Наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію» із змінами і доповненнями (далі – Наказ № 11) визначено Класифікацію доходів бюджету по єдиному податку, зокрема, для юридичних осіб – платників єдиного податку:

18050500 – єдиний податок з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Наказом Міністерства фінансів України від 27.07.2023 № 410 «Про внесення змін до Класифікації доходів бюджету» внесено зміни до Наказу № 11, якими, зокрема, з Класифікації доходів бюджету виключено позицію:

18050800 – єдиний податок у вигляді мінімального податкового зобов’язання, що підлягає сплаті сільськогосподарськими товаровиробниками, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація). Одним із додатків, який подається разом з Декларацією, є додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» (далі – Додаток 3).

Згідно з приміткою до розділу «Розрахункова частина декларації для юридичних осіб» Декларації та абзацу другого п. 297 прим. 1.7 ст. 297 прим. 1 ПКУ платник єдиного податку четвертої групи зобов’язаний збільшити визначену в Декларації за наступний за звітним податковий (звітний) рік суму єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, на суму позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок (далі – Позитивне значення).

Показник Позитивного значення, розрахований за 2022 податковий (звітний) рік у Додатку 3, відображається у рядку 4 графи 7 Розрахункової частини Декларації на 2023 рік та відповідає значенню показника у рядку 04 графи 3 розділу ІІ Додатка 3.

Формою Декларації передбачено збільшення суми єдиного податку, нарахованого за І квартал 2023 року, на суму Позитивного значення, розрахованого за 2022 податковий (звітний) рік (графа 7 рядка 5 Розрахункової частини Декларації «Загальні податкові зобов’язання з єдиного податку»).

Враховуючи визначений формою Декларації алгоритм розрахунку суми податкового зобов’язання з єдиного податку за І квартал 2023 року та те, що до інтегрованої картки платника податків переноситься така узгоджена сума податкового зобов’язання з єдиного податку (графа 7 рядка 5 Розрахункової частини Декларації), то сума Позитивного значення за 2022 рік, на яку збільшується сума єдиного податку, визначена за І квартал 2023 року, як складова загальної суми єдиного податку за такий звітний період сплачується на бюджетний рахунок для сплати єдиного податку з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відс. (код бюджетної класифікації 18050500).

ДПС у Закарпатській області