В УжНУ говорили про кордон та його впливи на соціально-економічний розвиток (ФОТО)

1 рік ago admin 0

Днями в Ужгородському національному університеті відбулася дискусія на тему: «Кордон та його впливи на соціально-економічний розвиток». Про це повідомляє Закарпатська митниця.

Захід пройшов у рамках реалізації проекту «Безпечний та інклюзивний кордон між Словаччиною та Україною» («Safe and Inclusive Border between Slovakia and Ukraine» — SIBSU). Організатором виступив Центр аналізу регіональних ризиків спільно з УжНУ та Словацькою асоціацією зовнішньої політики.

Учасники дискусії — українські та словацькі фахівці й експерти, серед яких – начальниця юридичного управління Закарпатської митниці, доктор юридичних наук, професорка Лілія Дорофеєва. Під час виступу вона наголосила на важливості таких міжнародних проєктів, як з точки зору навчання персоналу, так і для вдосконалення системи митного контролю. У ході обговорення на всі запитання присутніх надала компетентні відповіді.

Відтак, учасники круглого столу обмінялися досвідом управління кордонами, викладання дисципліни «Прикордонні студії» та суміжних дисциплін, пов’язаним із транскордонним співробітництвом у Пряшівському університеті, а також обговорили важливі аспекти впливу кордону на життя та економіку прикордонних регіонів України і Словаччини.

«Центр аналізу регіональних ризиків другий рік поспіль системно працює у царині траснформації транскордонного співробітництва України з членами Євроспільноти задля запровадження на наших митницях і прикордонних переходах стандартів ЄС та адаптації вітчизняного законодавства у зовнішньоекономічній сфері до цих вимог», – зазначила модераторка дискусії, директорка Центру аналізу регіональних ризиків, заслужена діячка науки і техніки України Світлана Мітряєва.

Як провідний фахівець та впливовий аналітик, вона зазначила: «Зі свого боку ми продовжимо свою роботу не тільки над успішним завершенням проєкту SIBSU, але й над подальшими ініціативами орієнтованими на зміцнення стійкості України в сучасних складних умовах, розвитком добросусідства та транскордонних контактів із країнами ЄС, сприяння інтеграції України в євроатлантичний цивілізаційний простір».

До слова, впродовж останніх двох років в рамках проекту SIBSU створено ряд посібників, присвячених актуальним темам, пов’язаним із управлінням кордоном (кінологія, протидія торгівлі людьми та незаконним трансфертам коштів через кордон, впровадження сучасних технологій в рамках митного контролю та ін.). Також проведено тематичні семінари, тренінги, курси вивчення словацької та української мови на території Словацької Республіки за участі закарпатських митників та прикордонників, їх словацьких колег. У перспективі заплановано навчальні візити до Норвегії, проведення курсів кризового реагування.