В Закарпатті обговорили програму відновного правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення

1 рік ago admin 0

Про ефективну взаємодію між Регіональним центром та органами пробації у межах реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» йшлося під час робочої зустрічі директора Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василя Попадинця, заступника директора Лариси Фучко, директора Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайла Давиденка з керівником Ужгородського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» в Закарпатській області Сергієм Галушкою, яка відбулася 15 листопада в Ужгороді. Про це повідомляє Регіональний центр з надання БВПД у Закарпатській області.

Сторони детально обговорили механізм взаємодії, підготовку відповідних документів та обмін інформацією між регіональним центром з надання БВПД та уповноваженими органами з питань пробації з метою успішної реалізації пілотного проєкту.

« Інколи один необачний вчинок – крадіжка, хуліганство тощо – може зіпсувати дитині все життя, довівши її до в’язниці. Застосування програми відновного правосуддя передбачає альтернативний шлях: примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, усвідомлення скоєного, відновлення соціальних зв’язків із суспільством шляхом застосування ресоціалізаційних заходів. Очікуваний результат успішної реалізації проєкту – запобігання вчинення повторних правопорушень неповнолітніми та становлення їх на правильний життєвий шлях», – зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець.

Присутні обговорили питання, які можуть виникати упродовж реалізації проєкту та домовилися про подальшу взаємодію та співпрацю.

Довідково:

За умовами співпраці орган пробації на запит надсилатиме до регіонального центру інформаційну довідку щодо неповнолітнього, яка міститиме:

– загальну інформацію про неповнолітнього;

– його соціально-психологічну характеристику (психологічний портрет, особисті якості та поведінку, соціально-побутові умови проживання та виховання, стан здоров’я, освіту, навчання, схильність до вживання алкогольних та наркотичних речовин, стосунки у сім’ї, суспільстві, дозвілля та відпочинок, ставлення до вчиненого ним кримінального правопорушення, інші важливі відомості);

– інформацію про криміногенні потреби неповнолітнього;

рекомендації щодо можливих додаткових засобів ресоціалізації та розвитку особистості неповнолітнього та інші дані.

Відомості для інформаційної довідки здобуватимуться у ході інтерв’ю з психологом органу пробації і лише за добровільної згоди неповнолітнього та його законного представника або особи, яка його замінює.

Ця інформація про дитину буде допоміжним інструментом для посередника під час взаємодії з її законним представником аби максимально залучити його до процедури медіації на підтримку дитини.

Для потерпілого це можливість отримати релевантну інформацію про причини вчинення правопорушення та врахувати її під час прийняття рішення щодо способів усунення наслідків завданої шкоди.