Репертуар музичних занять в закладах дошкільної освіти Закарпаття розширять духовними піснями

1 рік ago admin 0

Кафедрою суспільно-гуманітарної та етико-естетичної освіти Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти 7 листопада проведено в онлайн-форматі Обласну школу музичного керівника закладу дошкільної освіти,- повідомляється на сайті інституту.

Цього року школа працювала над проблемою «Духовно-моральні цінності у процесі проведення інтегрованих музичних занять у закладах дошкільної освіти». До її роботи долучалися музичні керівники закладів дошкільної освіти Закарпатської області.

Наукова керівниця Обласної школи Марія Баяновська обґрунтувала форми і методи формування мистецько-творчої компетентності дитини дошкільного віку крізь призму художньо-естетичної діяльності у просторі освітнього напряму «Дитина у світі мистецтва» як антистресового на шляху до серця дитини в травматичних ситуаціях життя.

muzker1

Марія Жабляк присвятила свій виступ темі «Інтеграція духовно-моральних цінностей дошкільників у процесі проведення музичних занять». Координаторка запропонувала розширити репертуар музичних занять духовними піснями, зокрема «Молитва дитяти» (сл. Юлії Драгун, муз. Марії Баяновської), «Ангелик-охоронець» (сл. Юлії Драгун, муз. Марії Жабляк), «Мово барвінкова» (сл. Юлії Драгун, муз. Марії Жабляк), «Я маленька українка» (сл. Юлії Драгун, муз. Марії Жабляк), «Молитва за Україну» (сл. Юлії Драгун, муз. Марії Жабляк), «Поглянь, Боже, на маленькі діти» сл. Юлії Драгун, муз. Марії Жабляк). Згадані пісні прозвучали акапельно у виконанні дуету Марії Баяновської і Марії Жабляк як частина майстер-класу.

До участі в роботі школи була запрошена пані Вікторія Рагозіна, кандидатка педагогічних наук, старша наукова співробітниця, провідна наукова співробітниця Інституту виховання НАПН України, заступниця головного редактора Всеукраїнського науково-методичного видання «Мистецтво та освіта», котра представила учасникам школи презентацію «Журнал «Мистецтво та освіта»: нові виклики в освітній мистецькій галузі – цінний контент для науковців і практиків».

Острова Тетяна, музична керівниця Ужгородської початкової школи «Престиж», вихователька-методистка свій виступ «Особливості організації переходу вихованців з групи до укриття» доповнювала відеозаписами фрагментів музичних занять з елементами музикотерапії.

muzker1
muzker1

Бідюк Ольга, музична керівниця закладу дошкільної освіти (ясла-садок) №1 «Малятко» Хустської міської ради Закарпатської області кілька років поспіль досліджує питання відчуття ритму як засобу розвитку музичних здібностей дітей дошкільного віку, в тому числі дітей з особливими потребами та дітей вимушених переселенців. У процесі роботи школи вона демонструвала фрагменти відеозаписів з різних форм і видів музичних занять, спрямованих на емоційно-чуттєву сферу дитини.

muzker1
muzker1

Сучасні методики та техніки малювання учасникам Обласної школи продемонструвала Повхан Маріанна, директорка Худлівського ліцею Ужгородського району Закарпатської області, учителька образотворчого мистецтва, учителька-методистка. Під час проведення майстер-класу вона показала практично як розробляти і проводити цікаві вправи малювання в укритті під час повітряної тривоги, а Федьо Людмила, заступниця директора з виховної роботи Ужгородської спеціалізованої ЗОШ I-III ст. № 2 з поглибленим вивченням окремих предметів, учителька хореографії, висвітлюючи тему «Морально-патріотичне та культурне виховання дітей дошкільного та молодшого шкільного віку засобами хореографії», запросила учасників школи в онлайн-режимі до практичного розучування окремих рухів із закарпатських народних танців, які застосовуються як ефективні протистресові засоби в умовах воєнного стану.

muzker1
muzker1

Для домашньої самостійної роботи учасникам Обласної школи заздалегідь пропонувалося опрацювати е-книгу «Уцілілі» (PDF-версія), обговорити її окремі сторінки зі своїми колегами та дошкільниками, їхніми батьками. Інтерактивною складовою навчання в Обласній школі музичного керівника ЗДО були дискусії між слухачами.