Родовище в закарпатській Тереблі містить 15,5 мільйонів тонн кам’яної солі – геолог

1 рік ago admin 0

Запаси солі родовища біля села Теребля, що в Тячівському районі Закарпаття становлять 15,5 мільйона тонн кам’яної солі. Про це розповіла в інтерв’ю «УК» провідний геолог товариства «Катіон інвест» Олена ПРАСОЛОВА. Саме це товариство відновлює в краї видобування солі.

За словами геологині вивчено, що запаси солі знаходяться на глибині до 500 метрів. Утім, геологічні дані, отримані з давніх розвідок, свідчать про наявність покладів на глибині до тисячі метрів.

ДКЗ України зробила висновок, що сіль з цього родовища придатна для промислової переробки і може застосовуватися для різних галузей промисловості — металургійної, нафтової, енергетичної, хімічної, целюлозно-паперової, текстильної, а також підприємствами житлово-комунального господарства, дорожньо-експлуатаційними службами.

— Тереблянська сіль годиться і для харчування, але для цього її потрібно піддати переробці — виробництвом із ропи методом вилоговування, – розповідає пані Олена та додає, що цей метод передбачає розмив покладів кам’яної солі до стану ропи з наступним її випаровуванням. Це саме той спосіб, який і було запропоновано внаслідок геологічних розвідок у 1955 та 1965 роки.

— Враховуючи значну потребу комунальних підприємств у технічній солі, було ухвалено рішення про прискорення видобутку. Наразі, облаштовано промисловий майданчик, проведено під’їзні шляхи, підводиться електропостачання. Закуповуються та завозяться необхідні матеріали та обладнання. Формується організаційна структура підприємства, розробляються і узгоджуються документи. Уже в грудні розпочнеться проведення і кріплення виробок. А з кінця лютого, якщо все піде за планом, отримаємо першу технічну сіль. Її наступного року плануємо видобувати близько 10— 12 тисяч тонн щомісяця, – розповідає про плани геолог товариства «Катіон інвест».