На Закарпатті податківці проводять робочі зустрічі з головами територіальних громад

3 роки ago admin 0

Відбулась робоча зустріч начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області з головами Хустської, Вишківської, Драгівської, Горінчівської  територіальних громад. В ході зустрічі обговорювались важливі питання, від вирішення та реалізації яких залежить рівень добробуту громад та розвиток їхньої інфраструктури.

Зокрема учасники зустрічі розглянули питання наповнення бюджету та пошуку додаткових резервів, проведення інвентаризації земельних ділянок та нерухомого майна, прийняття ставок місцевих податків і зборів. Найбільша увага цих територіальних громадах була приділена продажу алкоголю, тютюну, пальному, податку на нерухоме майно та туристичному податку.    

За словами начальника податкового відомства, роздрібна торгівля горілкою, цигарками та пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання виключно при наявності у них ліцензій. Наприклад, ліцензія на кожне місце роздрібної торгівлі алкоголем на території сіл становить 500 гривень, а цигарками – 250 гривень. – Фінансові санкції за таку торгівлю без ліцензії значно більші, штраф за продаж алкоголю без ліцензії – 17 тис. грн – підкреслив очільник податного відомства області.

Серед резервів податкових надходжень у цих громадах – податок з власників нерухомого майна. Обчислення цього податку для фізичних осіб здійснює податкова служба за місцем податкової адреси власника такої нерухомості на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Ілля Матьола запропонував, з метою актуалізації даних по об’єктах нерухомості, провести інвентаризацію об’єктів нерухомості як по фізичних так і по юридичних особах та нагадав, що не оподатковуються  квартири площею 60 кв. метрів, житлові будинки площею 120 кв. метрів та у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток площею 180 кв. метрів.

Ще головам територіальних громад, за словами начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області, слід звернути увагу на туристичний збір, зокрема варто проаналізувати наявний перелік податкових агентів (юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадян, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі)).

На завершення робочої зустрічі податківці нагадали присутнім про можливість користуватися інформаційними ресурсами податкової служби, які доступні в соціальних мережах, а також у месенджерах Telegram та Viber.

ДПС у Закарпатській області