Закарпатський підприємець перерахував до бюджету понад 231 тис. грн незаконно отриманого відшкодування ПДВ і штрафні санкції

2 роки ago admin 0

Фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області встановили порушення під час перевірки фізичної особи-підприємця, який надавав суб’єктам господарювання послуги з внутрішнього та міжнародного перевезення вантажів. Перевіряли податківці дотримання підприємцем податкового законодавства при декларуванні за грудень 2021 року від’ємного значення з податку на додану вартість, у тому числі заявленого до відшкодування, – повідомляє ДПС у Закарпатській області.

Основним чинником виникнення від’ємного значення різниці між сумою податкових зобов’язань та податкового кредиту є декларування міжнародних перевезень вантажів автомобільним транспортом, які оподатковуються за нульовою ставкою та придбання паливо – мастильних матеріалів, шин, оренда автомобілів з екіпажем.

Перевіркою дотримання податкового законодавства фахівці податкової служби встановили, що у ФОП відсутні міжнародні автомобільні товарно-транспортні накладні (CMR), які б підтверджували міжнародні перевезення вантажу. Відтак базою оподаткування у ФОП є сума отриманих коштів від замовників послуг з перевезення вантажів, яка оподатковується за ставкою 20 відсотків.

Відтак платник податків повернув до бюджету відшкодовані йому кошти та сплатив штрафні санкції на загальну суму 231 255 гривень.