Керівництво 25-ти закладів позашкільної освіти Закарпаття взяло участь в круглому столі

2 роки ago admin 0

15 вересня Управління Державної служби якості освіти у Закарпатській вітало у своїх стінах керівників та заступників керівників 25-ти закладів позашкільної освіти Закарпаття.
Приводом стало проведення круглого столу з теми: „ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ В ЗАКЛАДІ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ”.

Відкрила захід Биковська Олена Володимирівна, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, голова Громадської Ради при Державній службі якості освіти України, президент „Міжнародної асоціації позашкільної освіти”, завідувач кафедри позашкільної освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

У вітальному слові до учасників круглого столу відмітила, що заклади позашкільної освіти в умовах воєнного стану показали неймовірну працездатність, рішучість. Самовіддано стоять на захисті розуму і душ, внутрішнього світу наших юних українців.
У ході зустрічі учасники мали змогу дізнатися:

– як гарантувати якість позашкільної освіти та формувати довіру суспільства до закладів позашкільної освіти;

– визначити компоненти внутрішньої системи, з урахуванням частини третьої статті 41 Закону України „Про освіту”, відповідно до Методичних рекомендацій з питань формування внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладах позашкільної освіти.

У круглому столі взяла активну участь також Кузьма Василина Михайлівна, методист кабінету методики виховної та позашкільної роботи Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти. 

Наталія Гордуз, заступник начальника – начальник відділу інституційного аудиту Управління Державної служби якості освіти у Закарпатській області розповіла про стратегічні вектори розвитку позашкільної освіти.

Оксана Гербей, заступник начальника відділу інституційного аудиту Управління Служби звернула увагу присутніх на організаційно-правові підстави для провадження діяльності у сфері позашкільної освіти.

Марія Сігетій, начальник Управління Державної служби якості освіти у Закарпатській області модерувала захід, окреслила алгоритм дій створення ефективної внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладі позашкільної освіти, розповіла про те, як керівнику позашкільного закладу освіти створити безпечне освітнє середовище, сформувати внутрішню систему забезпечення якості освіти та провести самооцінювання освітньої та управлінської діяльності, ознайомила з особливостями впровадження інформаційно-аналітичної системи для зовнішнього оцінювання та самооцінювання освітніх і управлінських процесів у закладах загальної середньої освіти EvaluED.
Зустріч пройшла у формі конструктивного діалогу. Учасники обговорили нагальні питання, які сьогодні постають перед засновником та керівником закладу позашкільної освіти, поділилися проблемами та потребами закладів позашкільної освіти з огляду на умови воєнного стану, обмінялися досвідом та позитивними практиками.

Пропонуємо до уваги корисні посилання та матеріали для закладів позашкільної освіти:
– Наказ Державної служби якості освіти України № 01-10/75 „Про методичні рекомендації з питань формування внутрішньої системи забезпечення якості освіти та проведення самооцінювання освітніх і управлінських процесів у закладах позашкільної освіти” (з додатками): https://sqe.gov.ua/law/nakaz/
– Наказ МОН від 05.01.2021 р №17 Про затвердження типової освітньої програми закладу позашкільної освіти: https://cutt.ly/QC7YuJC
– Методичні рекомендації з питань формування внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладах позашкільної освіти: https://cutt.ly/oC7T5Nz

За інформацією Управління Державної служби якості освіти у Закарпатській області