На Закарпатті відбувся 51-й чемпіонат України з пішохідного туризму

2 роки ago admin 0

6-10 вересня відбулися перші очні змагання з туризму від початку повномасштабної війни. Це були не просто рядові змагання, а 51-й чемпіонат України з пішохідного туризму серед юніорів. Місцем проведення було обрано с. Осій, що на Іршавщині. Незважаючи на об’єктивні складнощі, пов’язані з безпекою пересування, фінансуванням, від’їздом деяких гуртківців за межі країни та унеможливленням проводити повноцінні тренування протягом тривалого періоду, у чемпіонаті взяли участь 11 команд з різних куточків України, а саме: Вінниччини, Волині, Івано-Франківщини, Житомирщини, Кіровоградщини, Миколаївщини, Полтавщини, Харківщини, Хмельниччини та Київщини (команда УДЦНПВКТУМ). Про це повідомляє Закарпатський інститут післядипломної педагогічної освіти.

Закарпатську область на чемпіонаті представляли гуртківці Закарпатського центру туризму, а саме: Крістіна Дранчак, Микита Гере, Олександр Халахан, Юлія Ковальова (тренери Юлія та Андрій Більце), Владислав Брензович, Марія Клопотар, Лідія Сухарник (тренер Олеся Монич) і Тарас Новак (керівник Олександр Дзембас). Також у склад тренерського штабу увійшли представник команди – керівник гуртків ЗЦТ Ольга Кононенко, тренер – керівник гуртків Олександр Самсонов, суддя від команди – методист Олена Осипенко (заступник головного судді на дистанції „командна смуга перешкод”).

На відкритті змагань були присутні почесні гості: директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Андрій Лісота, голова Федерації спортивного туризму України Олександр Горбунов, директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА Мар’яна Марусинець, голова Іршавської міської ради Віктор Симканинець, котрі виступили зі словами привітання до учасників чемпіонату.

Змагання з пішохідного туризму відбувалися на двох коротких дистанціях, а саме: командна смуга перешкод та смуга перешкод (зв’язки). Етапи розташовувалися в мальовничих куточках на природному рельєфі поблизу с. Осій. Аби потрапити на дистанції, учасникам необхідно було подолати відстань близько 3 км. Смуги перешкод були складені таким чином, аби учасники мали можливість змагатися за двома класами складності – 3 та 4. Команда Закарпаття була заявлена на ІІІ клас змагань.

Першого дня юні спортсмени змагалися на командній смузі перешкод. Команда Закарпатського центру туризму чудово розпочала свій виступ, проте, на жаль, відсутність змагального досвіду далася взнаки. Припустившись низки помилок, фінішувала з 5-м результатом. Другий змагальний день відбувався на дистанції смуга перешкод (зв’язки). На цьому етапі виступали 3 наші змішані зв’язки у складі Крістіни Дранчак і Тараса Новака, Юлії Ковальової та Олександра Халахана, Владислава Брензовича і Марії Клопотар, котрі показали найкращий результат серед наших зв’язок. У загальному заліку команда Закарпаття посіла 5-те місце серед команд, що змагалися за ІІІ класом дистанції.

Загалом чемпіонат України з пішохідного туризму пройшов у надзвичайно дружній атмосфері, де всі учасники обмінювалися досвідом, допомагали один одному під час підготовки до змагань та будували спільні плани на майбутнє.

Дякуємо Збройним Силам України за мирне небо над нашим краєм і можливість провести для юних українців спортивне свято!