«Мистецтво перемоги»: відкрито благодійну виставку-продаж картин задля розбудови Музею науки в УжНУ та підтримки ЗСУ

2 роки ago admin 0

«Мистецтво перемоги»: відкрито благодійну виставку-продаж картин задля розбудови Музею науки в УжНУ та підтримки ЗСУ

У вівторок, 9 серпня, у  Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая відбулось відкриття благодійної виставки-продажу картин, яка переслідує відразу дві благородні мети – розбудова інтерактивного Музею науки в Ужгороді та підтримка наших воїнів у ЗСУ. На експозиції представлено близько 200 картин із приватних колекцій та переданих художниками, 80 із них надав із власної колекції сам ініціатор проєкту, президент Малої академії наук України Станіслав Довгий. Це роботи відомих художників, зокрема й таких закарпатських митців, як Золтан Шолтес, Василь Свалявчик, Юрій Герц, Павло Бедзір, Наталія Сіма-Павлишин, Володимир Павлишин та інших. Організаторами виставки виступили Мала академії наук України, Ужгородський національний університет, Закарпатська ОВА, Ужгородська міська рада, Закарпатський обласний художній музей ім. Й. Бокшая та Благодійний фонд “Зробимо разом”.

На відкриття виставки завітали президент Малої академії наук України Станіслав Довгий, ректор УжНУ Володимир Смоланка, начальник Закарпатської ОВА Віктор Микита, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв та інші поважні гості.

“Кожний день, починаючи з 24 лютого, ми відкриваємо зранку новини, у пошуку позитивних звісток – скільки ворогів уже знищено на нашій землі, які втрати несе країна-агресор, а разом з тим відчуваємо смуток і ненависть, коли дізнаємося про чергові напади на співвітчизників. Проте життя триває – за цей час народилось тисячі нових українців. Це наше майбутнє і ми повинні попри весь біль думати, що ми можемо зробити для них зараз. І сьогодні ми маємо намір закласти підвалини для створення Музею науки в Ужгороді та наблизити нашу перемогу благодійництвом. Уперше інтерактивний Музей науки ми відкрили в Києві 3 роки тому. Це зовсім інший вид музею, ніж до якого ми звикли – адже в ньому можна і треба торкатись експонатів і спробувати все самому. Це інноваційний підхід до освіти через дослідницький метод. Ми планували відкрити інтерактивний Музей науки в Ужгороді на базі студентського центру дозвілля «Ювентус», із міського бюджету виділили кошти  на проєктно-кошторисну документацію, працювали над її розробкою, однак через війну довелося все зупинити. Проте від ідеї не відмовилися і, залучившись підтримкою, маємо намір відкрити Музей науки в УжНУ. Надіємось, що в близький час ми втілимо нашу ідею в життя.  Щира подяка всім, хто допомагає з її реалізацією” – наголосив у своєму виступі президент Малої академії наук України Станіслав Довгий.

Ректор УжНУ Володимир Смоланка зазначив: “Сьогодні ми є свідками ще одного дуже важливого кроку до створення Музею науки в нашому місті. Це інституція, яка не тільки буде покращувати імідж Ужгорода, а і матиме важливу практичну, наукову-дослідницьку складову для наших дітей. Колектив Ужгородського національного університету цілковито підтримує цю ідею та пропонує свої думки щодо її реалізації. А наші викладачі з великим задоволенням  покажуть діткам, як працює світ науки”.

Ознайомитися з картинами та придбати їх можна у Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая.

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр