Нові партнери – нові міжнародні можливості. Два десятки представниць УжНУ пройшли мовні курси в Італії та на Кіпрі

2 роки ago admin 0

Нові партнери – нові міжнародні можливості. Два десятки представниць УжНУ пройшли мовні курси в Італії та на Кіпрі<br />
<br>

Продовжуємо публікацію серії матеріалів про студентів та працівників УжНУ, які в час війни роблять те, що найкраще вміють – вчаться і покращують свої softskills. Бо знання і вміння будуть дуже потрібні після перемоги. В тому числі – мовні навички.

Університети Європи та світу під час війни відкрили для українців багато нових можливостей. Як професорка біологічного факультету Марина Кривцова скористалася однією з них і 3 місяці працювала в Ізраїлі, ми розповідали в цій публікації.

А сьогодні пропонуємо публікацію про мовні школи в Італії та на Кіпрі, в яких цього літа взяли участь майже два десятки представниць УжНУ – і викладачки, і волонтерки, і дружини військових, і студентки. Найцікавіше – що ці мовні курси ініціювали університети, які зовсім недавно стали партнерами УжНУ.

Grazie Italia!

Як виникла ідея провести мовні школи в Італії та на Кіпрі, розповідає керівниця відділу міжнародних зв’язків УжНУ Оксана Свєженцева.

– З початку військової агресії росії в Україні ряд іноземних університетів, серед яких два наші нові партнери – Університет Данте Аліг’єрі (Італія) та Університет Центрального Ланкаширу (Велика Британія) – висловили свою підтримку та звернулись до нас із пропозиціями організації спільних проєктів, навчальних курсів, стажувань і різного роду мобільностей для підтримки наших викладачів та студентів, – каже Оксана Свєженцева. – Наприклад, представники Університету Данте Аліг’єрі  запропонували організувати мовні курси для працівників та студентів університету. Метою цієї ініціативи є підтримка академічної спільноти України та сімей військовослужбовців. Завдячуючи цьому партнерству, 8 представників УжНУ (серед яких викладачки, волонтерки та дружини військових) мали можливість взяти участь у мовній школі, яка відбулась у червні на базі університету в м. Реджо-ді-Калабрія.

 

Протягом 10 днів учасники відвідували курси італійської мови, спілкувались з викладачами та вивчали особливості діяльності університету. Організатори також провели для курсанток з УжНУ цікаві екскурсії сусідніми містами, що дозволило їм дізнатись більше про колоритну італійську культуру.

Одна з учасниць мовної школи в Італії – Вікторія Леган, старший викладач кафедри іноземних мов факультету іноземної філології. Каже, червень і так – прекрасна пора початку літа, а для неї він видався ще й сповненим нового досвіду, захоплень та співпраці.

– Завдяки відділу міжнародних зв’язків УжНУ з 13 по 23 червня я пройшла мовне стажування в Італії, в Університеті Данте Аліг’єрі. Це найбільший університет для іноземців у регіоні Реджо-ді-Калабрія. Щодня у нас були навчання. Через мову ми вивчали й італійську культуру. Для себе відзначила сучасну методику викладання мови. Зазначу, що ректор університету та викладачі організували для нас комфортне перебування.

 

Окрім щоденних занять, ми мали змогу відвідати історичні місцини, познайомитися із життям італійців, так би мовити, зсередини. Ми відчули підтримку, адже тамтешні люди схвильовані через ситуацію в Україні. Ми багато розповідали їм про будні українських військових. Дехто був шокований, хтось плакав і казав, що молитиметься про мир в Україні…

Ми брали участь у різних заходах, які університет організовував для нашої групи викладачів. Кожен отримав відповідний сертифікат про проходження стажування. Ми сподіваємось на подальшу тісну співпрацю з цим університетом, – каже Вікторія Леган.

Наталія Трошкі, доцентка кафедри фізико-математичних дисциплін Українсько-угорського науково-навчального інституту. Чоловік пані Наталії – Віктор Трошкі – також викладач УжНУ, зараз захищає Україну на фронті. До Італії пані Наталя поїхала разом із двома маленькими дітками.

–  В цілому мені було дуже цікаво. Крім мовних аспектів, колеги активно ділились з нами тонкощами організації освітнього процесу, профорієнтації, своєї культури, історії, тощо. Приймаюча сторона організувала не тільки якісне стажування, але й дозвілля. Зокрема, ми відвідали Національний археологічний музей Реджо-ді-Калабрії, острів Сицилія та ще багато цікавих місць. А свіже морське повітря допомагало активніше сприймати велику кількість інформації.

Окремо хочу відзначити та подякувати за те, що на період тренінгів було організовано різного виду ігрові заняття для наших діток, – каже Наталія Трошкі

Учасницею мовних курсів у м. Реджо-ді-Калабрія була і Марина Сташина-Неймет, провідна фахівчиня Центру інновацій та розвитку.

 

– Дванадцять днів пролетіли непомітно, так як ми мали змогу поєднувати вивчення італійської мови, ознайомлення з місцевою культурою та спілкування. Мене завжди вабила мелодійність італійської, тому навчання було в радість. За час перебування в цій мальовничій місцевості ми намагалися побачити й інші міста, за що я дуже вдячна приймаючій стороні. Безумовно, дуже цінним було спілкування, оскільки ми могли розповісти про ситуацію в країні, в нашій області, поділитися переживаннями та думками про потреби для ефективної допомоги внутрішньо переміщеним особам. А ще дуже зворушливими стали зустрічі з нашими співвітчизниками в Італії, – каже Марина Сташина-Неймет.

Thank you England and Сyprus!

28 червня 2022 р. відбулось підписання угоди про співпрацю між УжНУ та Університетом Центрального Ланкаширу (Велика Британія) в рамках проєкту Twinning «UK-Ukraine university twinning scheme», що започаткувало співпрацю між університетами у різних сферах та напрямках. Як інформує Оксана Свєженцева, ця співпраця передбачає розвиток міжуніверситетських та міжфакультетських відносин, зокрема через активне залучення вишів до виконання різноманітних спільних проєктів та програм у майбутньому.

 

Однією з уже реалізованих спільних ініціатив є участь студентів та аспірантів УжНУ у мовній школі. Університет Центрального Ланкаширу організував двотижневі курси інтенсивного вивчення англійської мови на базі його філії на Кіпрі. В мовній школі взяли участь 11 представниць різних факультетів УжНУ, серед яких і аспірант кафедри політології та державного управління, провідний фахівець відділу міжнародних зв’язків Людмила Рішко.

– Ми долучались до інтерактивних занять, виконували різноманітні завдання та практично використовували здобуті знання. Ознайомились зі структурою філії Університету Центрального Ланкаширу на Кіпрі, дізнались про різні спеціальні можливості для вивчення англійської мови. Окрім мовних курсів, Університет також організував безкоштовне проживання та харчування всіх учасників на весь період навчання. В перервах між заняттями були чудово організовані екскурсії до різних міст Кіпру, зокрема Ларнаки, Лімассолу, Протарасу, а також ми мали змогу побачити найбільший гірський хребет Кіпру – Тродос, – розповідає Людмила Рішко.

 

 

 

Еріка Станко, студентка 3 курсу факультету здоров‘я та фізичного виховання – одна з учасниць мовних курсів на Кіпрі. Еріка ділиться враженнями від навчання та загалом від поїздки:

–  Педагог нашої групи – випускник Кембриджського університету, тому цінним було не тільки вивчення англійської мови, але й обговорення життєвого досвіду. Саме навчання реалізувалося не тільки через роботу з підручниками, але й завдяки пізнавальним інтерактивним методам навчання – іграм, створенням власних проектів, дискусіям, переглядам відео тощо. Пари проводилися в легкій, веселій та мотиваційній атмосфері – це той випадок, коли навчання дійсно цікаве та захоплююче.

Кіпр – неймовірної краси країна. Під час курсів ми мали змогу комбінувати навчання з відпочинком, тож відвідали найпопулярніші місця острова. Мої враження від цієї поїздки максимально позитивні, адже дні були насиченими. Це була чудова можливість підтягнути свої комунікативні навички та знання з англійської мови.

 

 

 

Оксана Лутак, студентка 3 курсу факультету інформаційних технологій, яка також пройшла курси на Кіпрі, вважає, що вивчення іноземних мов має особливе значення для будь-якої спеціальності. Тому такі курси, безперечно, приносять користь.

– Можу сказати, що це був неймовірно корисний досвід. Насамперед через те, що там було повністю англомовне середовище та живе спілкування, чого так не вистачає на онлайн-курсах іноземних мов, – каже Оксана. – Навчання пройшло дуже швидко та легко. У нас був чудовий викладач, який не давав нам сумувати на уроках та заохочував до вивчення англійської мови. Граючи в ігри зі словами, які кожного разу змінювалися, викладач допоміг нам збільшити словниковий запас. Ми створили багато власних проектів, які допомогли більше розкритися та покращити рівень володіння мовою.

 

Звісно, в нас був час і для відпочинку, ми їздили на пляж, у гори, відвідали багато цікавих місць. У нас склалася дуже весела і творча група, разом було цікаво спілкуватися та навчатися новому. Всі дівчата були з різних факультетів, тому ми могли поділитися досвідом з різних сфер життя. Я отримала багато позитивних емоцій та спогадів від цієї поїздки, а найголовніше – знання, які зможу використовувати в процесі навчання.

 

Хочу подякувати університету та своєму факультету за цю чудову можливість.

 

 

 

Підготував Ярослав Світлик