«Пензлем за мир» – в Мукачеві відкрилася виставка закарпатських художників. Картини продаватимуть задля потреб переселенців і ЗСУ

2 роки ago admin 0
В Угорському Будинку ім. Мігая Мункачі відкрилася виставка робіт під гаслом «Пензлем за мир», організована Товариством мистецтва та культури Карпатського регіону. Свої роботи закарпатські художники писали протягом тижневого пленеру в мальовничому селі Петрово на Берегівщині. Результатом стали 26 картин, які представили в експозиції. Це абстракції, пейзажі, а також портрети дівчат у народних костюмах Угорщини і Міжгірщини.
За словами куратора пленеру, художника Аттіли Коприви, захід був присвячений 15-річчю з часу заснування Товариства мистецтва та культури Карпатського регіону і це вже третя виставка з часу повномасштабної війни. Вернісаж – своєрідний дружній культурний міст між угорцями і українцями, життя яких змінила зухвала агресія росії.
Угорщина надає нашим громадянам гуманітарну допомогу та прихищає біженців. А Угорська академія мистецтв з перших днів війни підтримує українських митців. На виставці один з її представників передав трьом закарпатським фондам зібрані 10 млн. форинтів для продовження розпочатих до війни культурно-мистецьких проєктів.
Організатори пленеру також не залишаються осторонь потреб українців. Представлені на виставці картини будуть продані, а зібрані кошти спрямують на допомогу вимушеним переселенцям і підтримку Збройних Сил України.
На заході була присутня заступниця голови Закарпатської обласної ради Андріана Сушко. Вона подякувала художникам за позицію та за організацію окремого мистецького фронту для боротьби з російськими окупантами.

Пресслужба Закарпатської обласної ради