На Закарпатті шукають місце для будівництва реабілітаційного центру

2 роки ago admin 0

Представники «Благодійного фонду «Допомога України» звернулися до Закарпатської обласної ради з пропозицією побудувати в краї сучасний багатовекторний реабілітаційний центр, який буде здатен надавати якісну і кваліфіковану допомогу постраждалим громадянам України для їх повернення до повноцінного життя. Фінансуватиме проєкт благодійний фонд «AID UKRAINE», який збирає донати в США і Німеччині. За попередніми підрахунками цент дозволить надавати допомогу близько 20 тисячам осіб на рік та 100 тисячам амбулаторно, а також забезпечить робочими місцями до 1500 закарпатців.

  • Майже місяць ми вели переписку з фондом і, розуміючи важливість такого проєкту, дали згоду на його реалізацію. Згідно з вимогами фонду, ділянка для розташування центру повинна знаходитися в екологічно чистій затишній локації, топографічно зручній для будівництва такого об’єкту. Ми звернулися до всіх ОТГ з проханням надати пропозиції щодо наявності у себе земельних ділянок площею 15-20 га., запропонували представникам фонду їх оглянути та визначитися з місцем, – розповів голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко.

Учора, 30 серпня, член правління Благодійної організації «Благодійний фонд «Допомога Україні» Михайло Міщенко у супроводі заступника голови Закарпатської обласної ради Василя Дем’янчука та начальниці головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області Світлани Бокші ознайомилися з локаціями.

  • Ми зупинилися на Закарпатті тому що тут найзатишніше та екологічно чисте місце в Україні. У питанні реабілітації це дуже добре. Область розташована близько з кордоном і ми зможемо добре співпрацювати з міжнародними спеціалістами. У подальшому, коли закінчиться війна, цент зможе працювати не тільки з громадянами України, а й представниками прилеглих країн, – пояснив Михайло Міщенко.

За інформацією заступника голови облради Василя Дем’янчука, свої ділянки запропонували 8 громад Закарпаття.

  • У ході розмови з авторами проєкту, ми зрозуміли, що це місце має бути ближче до Ужгорода чи Мукачева. Тому зосередили увагу на цьому ареалі. Ідея чудова, тому що кошти сплачуватимуться до місцевого бюджету, крім того, роботою будуть забезпечені тисяча або півтори тисячі наших людей, – каже Василь Дем’янчук.

На початку представник благодійного фонду «Допомога України» оглянув ділянку Оноківської ОТГ. Це затишна локація у грабовому лісі поблизу відпочинкового комплексу «Шамбала». Затим відвідав ще кілька громад. Перечинська ТГ запропонувала лісисту ділянку у с. Ворочево, Тур’я-Реметівська сільська рада – у с. Мокра. Затим робоча група оглянула ділянки у селах Барвінок, Сюрте та кількох інших громадах.

  • Все, що ми подивилися, лягає до душі. Перлина є в кожному місці. Але, швидше за все, ми розглядатимемо ділянки з точки зору логістичних можливостей, які включають дороги, наявність комунікацій та діючої інфраструктури, – зазначив Михайло Міщенко.

Зі свого боку, Закарпатське управління Дергеокадастру сприятиме благодійному фонду в організації процедури юридичного оформлення землі під будівництво центру реабілітації.

  • Моя задача полягатиме в тому, аби сприяти і допомогти, щоб дана земельна ділянка була сформована, мала кадастровий номер і відповідала цільовому призначенню майбутнього центру. Цієї процедурою займемося після того, коли фонд визначиться з місцем будівництва, – повідомила начальниця головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області Світлана Бокша.

Наразі представники «Благодійного фонду «Допомога України» повернулися до Києва. Про своє рішення вони обіцяли сповістити найближчим часом. Після цього на Закарпаття приїдуть працівники будівельної компанії та архітектори, які вестимуть проєкт далі. За словами розробників ідеї, за 2 роки такий центр можна ввести в експлуатацію.

Довідково: Благодійна організація «Благодійний фонд «Допомога Україні» був зареєстрований у червні 2022 року внаслідок створення благодійних фондів « AID UKRAINE» в США та Німеччині. Головна мета діяльності реабілітаційного центру – надання якісної кваліфікованої допомоги постраждалим громадянам України для їх повернення до повноцінного життя.

В умовах війни та після Перемоги центр планує надавати такі послуги:

– фізична і психологічна реабілітація військових та цивільних, які зазнали травм та поранень під час бойових дій та внаслідок ракетно-бомбового терору мирних міст України;

– неврологічна реабілітація станів після інсульту та інфаркту, а також після ураження спинного мозку;

– реабілітація після надання ортопедичної та травматологічної допомоги;

– психологічна та фізична реабілітація дітей та дітей-інвалідів.

Пресслужба Закарпатської обласної ради