БІЛЬШЕ, НІЖ ЧАЙ: НА Закарпатті заготовляють цілющий чай

4 роки ago admin 0

Погодьтеся, коли душа вимагає спокою і релаксу, ми не поспішаємо наповнити чергову чашку кави. Найчастіше нам хочеться усамітнитися на лоні природи з будь-яким розслаблюючим напоєм. Бажано, щоб він був без ароматизаторів, з натуральним кольором і запахом. У такому випадку радимо чай від закарпатських лісівників.

Правда про цейлонський і китайський чай знають всі, але мало хто із закарпатців пам’ятає про те, що в краї лісівники також займались побічним користуванням – заготівлею грибів, меду та цілющого чаю.

А асортимент чаю надзвичайно великий і кожен з чаїв має свої корисні властивості. Роблять чай лісівники Великобичківського лісимисливгоспу та Нацпарку “Зачарований край”. Працівники власноруч збирають малину, Іван-чай, брусницю, лохину, чорницю та звіробій на гірських схилах і альпійських луках.

Попит на еко і трав’яні набори

Останнім часом суспільство все активніше зміщується в бік здорового способу життя. Змінюється все, і фітнес стає долею не спортсменів, а майже кожного третього жителя Закарпаття з сидячою роботою. Змінам піддаються і продукти харчування.

На зміну звичайним пакетованим чаям, куди кладуть в основному не завжди високої якості продукт, приходять трав’яні збори. Вони корисні для здоров’я, допомагають заспокоїти нервову систему і підняти імунітет. Тому попит на еко-чаі величезний.

Знавцями і поціновувачами карпатського чаю працівники лісових господарств стали не так давно. Ідея виникла зі зменшенням заготівлі деревини і розвитком туризму. Так і почали лісівники заготовляти й виготовляти натуральний продукт.

– Науку виробництва чаїв ми освоювали з нуля, – розповідає головний лісничий Великобичківського лісомисливсгоспу Юрій Сойма. – промоніторили весь інтернет, придбали необхідне обладнання і в 2019 році виготовили першу пробну партію з зібрано своїми руками сировини. Самі його пили, іншим наливали, дарували організаціям, щоб зрозуміти, чи варто цим займатися. Відгуки отримали дуже хороші. Однак лісівники кажуть, що сушити чай відразу не можна, інакше вийде просто сіно. Попередньо, пояснює лісничий Лужанського лісництва Микола Вурства, над ним треба як слід поворожити. Але чай із трав та ягід можна пити цілий рік і бути здоровим, і навіть на наступний день після заварювання чай залишається смачним і корисним, тоді як чорний з магазину треба пити тільки свіжим – він швидко накопичує шкідливі речовини. Словом, собі працівники лісгоспу заварюють лише рідний. Чай з магазину щось не хочеться.

Корисні властивості

Чай з Іван-чаю у народній медицині застосовується для лікування головного болю, безсоння, зміцнення організму, для загоювання ран, як протизапальний засіб. А ще іван-чаю приписують легку заспокійливу дію. Все це завдяки дубильним речовинам, алкалоїдам, цілому набору вітамінів (серед них – і вітамін С), мікроелементів, що містять різні частини рослини. І листя, і кореневища споживають у їжу (салат, борщ, пюре, випічка із борошна, приготованого з коренів)…

Чай з малини. Свіжі плоди малини використовують як вітамінний профілактичний засіб від цинги, а відвар з плодів і молодих гілок цінується як потогінне і жарознижувальне.

Листя брусниці відоме своїми протизапальними та антисептичними властивостями. Як один із елементів комплексної терапії, лікувальні властивості відвару листя корисні при проблемах із сечостатевою системою. Цей засіб знімає запалення при: циститі, пієлонефриті, простатиті. Листя брусниці використовують при сечокам’яній хворобі: воно розм’якшує камені, сприяє виведенню зайвих накопичень солі. Лист брусниці допоможе у лікуванні хвороби горла і порожнини рота, тому що чинить антисептичну дію. У листі брусниці є білок, і це дає можливість вживати його людям, що бажають позбутися зайвої ваги. Тому він буде корисним і для тих, хто слідкує за фігурою.

Лікувальні чаї з лохини зупиняють запальні процеси, зміцнюють стінки судин, знижують артеріальний тиск і температуру, допомагають при лікуванні цукрового діабету, гастритів і ентеритів, рятують від запорів, сприяють зняттю суглобових болів.

Чай з листя лохини тонізує і відновлює захисні сили організму. Однак тим, хто страждає від гіпотонії застосовувати не рекомендують, оскільки можливе зниження артеріального тиску.

Звіробій — давно відома цілюща рослина. І її назва, попри поширену думку, не значить, що вона вбиває звірів, а походить від казахського слова, що у перекладі звучить як «цілитель ран». Звіробій — це не лише чудовий антисептик. Він дає результати й при розладах шлунка, запальних процесах дихальних шляхів, а також для нормалізації функцій нервової системи. Чай зі звіробою рекомендовано вживати також для кращого функціонування імунної системи.

При лікуванні цією рослиною потрібно пам’ятати, що курс не варто робити безперервним. У такому випадку є імовірність токсичного впливу на організм. Якщо на смак трава не дуже подобається або якщо є бажання посилити користь засобу, чай зі звіробою заварюють з різними добавками.

Погодьтеся, коли душа вимагає спокою і релаксу, ми не поспішаємо наповнити чергову чашку кави. Найчастіше нам хочеться усамітнитися на лоні природи з будь-яким розслаблюючим напоєм. Бажано, […]