На Закарпатті лісівники облаштували єдиний в Україні гейзер мінералки

4 роки ago admin 0

Мінеральні води Закарпаття є унікальними і ні в чому не поступаються, а іноді і перевершують, імениті води Кавказу, Франції, Чехії, Польщі.

У Міжгірському районі знаходяться декілька родовищ вуглекислих мінеральних вод, а саме: Соймівське, Келечинське, Верхнебістрянське. Кількість мінеральної води в цих родовищах обчислюється мільйонами тонн.

Цікаві мінеральні джерела не тільки своїми корисними власвостями, а ще й історією. До прикладу, залізисті джерела у Келечині наводяться Szabo S. у переліку 234 відомих мінеральних вод Закарпаття ще в 1876 році.

А в урочищі Петровець, в селі Петровець є єдиний мінеральний гейзер. Розташований він на території Міжгірського та Верхньогірського держлісгоспів. Відтак лісівники тримають мінеральне джерело на контролі: встановили бесідки, кафе, зробили озеро та запустили в нього рибу.

Лісівники розповідають, що вода в ньому солона, із вмістом заліза, що видно по червоно-помаранчевому забарвленню каміння.

Свого часу за гейзером місцеві звіряли годинник, поки його не «вмістили» у трубу. Нині природна пам’ятка з періодичністю майже кожні 2 години (залежить від різних обставин та пори року) упродовж приблизно 10 хвилин вибиває іскристий фонтан заввишки 4 – 6 метрів. Вода ця має лікувальний ефект, помічна при різноманітних захворюваннях кишково-шлункового тракту. Раніше сюди приходили попити навіть олені.

Слід зазначити, що схожий геотермальний об’єкт є у словацьких Герлянах, і в 2002-му він занесений до списку Світової спадщини Юнеско та природних пам’яток Словаччини. Спостерігати гейзер сюди щороку приїжджають сотні тисяч туристів: Вучківський гейзер і Міжгірщина загалом – популярні напрями для поціновувачів захоплюючих природних явищ та мальовничих краєвидів.

Мінеральні води Закарпаття є унікальними і ні в чому не поступаються, а іноді і перевершують, імениті води Кавказу, Франції, Чехії, Польщі. У Міжгірському районі знаходяться декілька […]