Закарпатські податків встановили 23 порушення роботодавцями законодавства щодо оформлення трудових відносин

8 місяців ago admin 0


Працівники відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Закарпатській області встановили 23 порушення роботодавцями законодавства щодо оформлення трудових відносин.

Згідно чинного Кодексу законів про працю, роботодавці зобов’язані укладати трудові договори з усіма найманими працівниками та оформляти їх належним чином. Проте податківці Закарпаття виявили численні факти порушення таких норм. 

Зокрема, в ході перевірок ринків, магазинів, підприємств сфери послуг та інших суб’єктів господарювання було встановлено 23 випадки неоформлення трудових відносин. Тобто роботодавці використовували найману працю громадян, проте жодним чином це документально не оформлювали. Загалом без належного оформлення працювали 35 осіб.

Слід відмітити, що фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві та виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків відповідно до абзацу другого ч.2 ст.265 КЗпП тягне за собою штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника. Вчинення такого порушення повторно протягом двох років з дня виявлення порушення – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Як наголошують фахівці, подібна практика є грубим порушенням трудового законодавства. Адже відсутність трудового договору позбавляє працівника будь-яких гарантій, зокрема належної заробітної плати, відпустки, лікарняних тощо. Крім того, держава недоотримує єдиний соціальний внесок, податок з доходів фізичних осіб, інші обов’язкові платежі.

За результатами встановлених порушень, податківцями були складені відповідні акти фактичних перевірок та матеріали передані до органів Держпраці. Там розглянуть справи щодо кожного з 23 випадків та притягнуть винних роботодавців до адміністративної відповідальності. 

Податківці Закарпаття попереджають, що жодні спроби обійти закон або мінімізувати витрати на персонал шляхом неоформлення працівників не матимуть успіху. Регулярні фактичні перевірки дозволяють виявляти всілякі порушення і притягувати винних до встановлених законом санкцій. Тому краще дотримуватися всіх норм законодавства, аби уникнути неприємних наслідків та зберегти власну репутацію як порядного роботодавця.

ДПС у Закарпатській області