Сплата податків, єдиний рахунок та повернення платежів з бюджету: що цікавило закарпатців

6 місяців ago admin 0


Сьогодні, 2 листопада 2023 року, в Головному управлінні ДПС у Закарпатській області відбулась «гаряча лінія» на тему: «Сплата податків, єдиний рахунок та повернення платежів з бюджету».

На запитання платників податків відповідала Наталія Герич – заступник начальника управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Закарпатській області.

Серед питань, з якими телефонували платники податків були, зокрема такі: яким чином заповнюються реквізити «призначення платежу», як можна повернути з бюджету помилково сплачені суми грошового зобов’язання та пені, як подати заяву про таке повернення через Електронний кабінет та як можна звірити стан розрахунків з бюджетами та цільовими фондами.

Насамперед Наталія Герич роз’яснила, що  порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 зі змінами та доповненнями.

Наказом передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску із 1 грудня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції та заповнюють тільки два обов’язкові поля, а саме:

«Код виду сплати»;

«Додаткова інформація запису».

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до Порядку;

у полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Суб’єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов’язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата).

Сплата, зокрема, податків, зборів на бюджетні рахунки оформлюються за кожним напрямом перерахування та кожним кодом виду сплати окремою платіжною інструкцією.

За словами заступника начальника управління економічного аналізу, платник податків має право надіслати запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС за формою «F/J1300204» через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

ДПС у Закарпатській області