Особливі умови, дозволений вік, додаткові гарантії та інші питання стосовно праці неповнолітніх

11 місяців ago admin 0

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею, у рамках інформаційно-роз’яснювальної роботи, посадові особи Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області інформують роботодавців краю про дотримання закону щодо праці неповнолітніх.

Інспектори наголошують на неприпустимість допуску до роботи працівника без оформлення трудового договору. Інформують про відповідальність за подібні правопорушення, переваги легального працевлаштування та існуючі ризики незадекларованої праці.

Фахівці Держпраці зазначають: законодавством України допускається праця дітей після досягнення ними 16-річного віку, і тільки як виняток для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час, за згодою одного з батьків – з 14 років.

У трудових правовідносинах діти прирівнюються у правах до дорослих, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці – користуються цілим рядом пільг. Серед них – скорочений робочий час при збереженні повного розміру заробітної плати, подовжена тривалість щорічної відпустки (31 календарний день), заборона працювати у шкідливих умовах, у нічний час, у вихідні дні та надурочно тощо.

Більше інформації на порталі Держпраці: