Які дії роботодавців при отриманні повістки від працівника: вказівки від Держпраці

11 місяців ago admin 0


Про увільнення працівника від виконання обов’язків у разі отримання повістки до ТЦК і СП розповіли в Південному міжрегіональному управлінні Держпраці.

Під увільненням від роботи (посади) розуміють тимчасове припинення виконання працівником трудових обов’язків зі збереженням місця роботи і посади.

Одна із підстав для увільнення – повістка, видана військовозобов’язаному.

У випадку отримання роботодавцем від його працівника повістки, незалежно від її мети (для уточнення облікових записів, проходження медичного огляду, прибуття до ТЦК і СП), рекомендується за місцем роботи видати наказ про увільнення працівника від роботи.

В наказі про увільнення працівника від роботи зазначають такі відомості: прізвище, ім’я та по-батькові працівника; посада, дата та підстава увільнення працівника.

В табелі обліку використання робочого часу дні, упродовж яких працівник увільнений від роботи, відображають буквеним кодом «ІН» або цифровим кодом «22» (інший невідпрацьований час, що передбачає законодавство, – виконання державних і громадських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, тощо).

Повістка не означає автоматичне зарахування працівника до лав Збройних Сил України. Документальне підтвердження фактичного початку проходження військової служби – мобілізаційне розпорядження, контракт, витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, тощо.

Якщо для підтвердження факту мобілізації працівник не може особисто надати документ, він може зробити це, надіславши роботодавцю фото документа через месенджер чи електронну пошту.

Зважайте, що починаючи із 19.07.2022 року за працівниками, призваними на військову службу під час мобілізації, на особливий період, зберігають місце роботи та посада, яку вони раніше обіймали.

Джерело @

Держпраця