Які наслідки для роботодавців і працівників має нелегалізована зайнятість

12 місяців ago admin 0


Надзвичайно актуальним і важливим сьогодні є питання легалізації виплати заробітної плати, цивілізованого оформлення трудових відносин між роботодавцем та найманим працівником, що, на жаль, не завжди відповідають нормам законодавства.

Як наслідок, ухилення від сплати податків і військового збору, що сьогодні вкрай необхідні для нашої країни. Слід зазначити, що від цього страждають обидві сторони трудових відносин.

«Нелегалізована» зайнятість має для роботодавців безліч негативних наслідків, зокрема, відсутність кадрової стабільності. Наймані ж працівники втрачають трудовий стаж та можливість користування державними гарантіями:

– субсидією,

– державною соціальною допомогою малозабезпеченим сім’ям,

– правом на допомогу по безробіттю,

– пенсійне забезпечення.

Отримуючи заробітну плату неофіційно, «в конвертах», працівники позбавляють себе можливості користуватись щорічними відпустками, а у випадку виробничої травми або захворювання – оплати лікарняних листів, страхових виплат.

Тому, пристаючи на «тіньову» зайнятість, працівники мусять розуміти, що вони наражають себе на ризики, пов’язані із захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

Наголошуємо, кожен працівник повинен мати належний соціальний захист, гарантований державою, безпечні і здорові умови праці, достойну заробітну плату, що зумовлює належні умови життя і соціальну стабільність.

Легалізація трудових відносин та заробітної плати сприяє забезпеченню гідної праці і значних темпів економічного зростання та істотно впливає на всі аспекти соціально-економічної діяльності, що особливо зараз так необхідно.

! Закликаємо роботодавців проявити свою громадянську свідомість та забезпечити європейський підхід до вирішення питань легального оформлення трудових відносин, а найманих працівників – ніколи не погоджуватися працювати без належного оформлення трудових договорів.

Джерело @

Державної служби з питань праці