Головні аспекти судової практики з трансфертного ціноутворення

9 місяців ago admin 0


Україна в повній мірі залучена до процесів протидії розмиванню оподатковуваної бази та виведенню прибутків з-під оподаткування (План дій BEPS), що в контексті глобалізації економіки є світовим трендом.

Тому на сьогодні суттєвої уваги потребує становлення судової практики з трансфертного ціноутворення, як одного з інструментів упередження використання та руйнування агресивних схем ухилення від оподаткування.

Судова практика з трансфертного ціноутворення умовно поділяється на формальні справи та справи по суті. До формальних спорів належать справи стосовно своєчасності подання звіту про контрольовані операції, повноти відображення контрольованих операцій у такому звіті та правомірності застосування штрафних санкцій. До справ по суті належать справи щодо визначення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки», у яких розглядаються питання щодо правильності визначення методу трансфертного ціноутворення, вибору зіставних операцій/компаній, розрахунку рентабельності тощо.

Процес накопичення судової практики дозволяє встановлювати прозорі, зрозумілі та справедливі правила оподаткування контрольованих операцій, уникати методологічних помилок, сприяє проведенню відкритого діалогу між платником податків і контролюючим органом та покращенню бізнес-клімату в Україні.

З цією метою Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду щодо трансфертного ціноутворення, зокрема, щодо оподаткування таких операцій:

визнання господарських операцій контрольованими;

реалізація принципу «витягнутої руки»;

особливості податкової звітності та контролю.

Ознайомитись з оглядом можна за посиланням:

https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/ogliady/Ohliad_transfertne_tsinoutvorennia_2020_06_2023.pdf

Пресслужба Державної податкової служби України