В навчально-пізнавальній екскурсії вихованці Закарпатського центру туризму ознайомилися з живописом Марії Приймаченко, побували в бункері лінії Арпада та відвідали резиденцію графів Шенборнів

1 рік ago admin 0

Першою зупинкою виїзної екскурсії став санаторій «Квітка полонини». Саме тут діє унікальна благодійна  виставка «Між небом і землею», яка поєднує трьох митців – геніального Тараса Шевченка – основоположника класичної школи українського живопису, Марію Приймаченко – видатну представницю українського наївного мистецтва і Оксану Фурсу — відому українську художницю, представницю сучасного фолк-арту. Гуртківці Закарпатського центру туризму мали змогу познайомитися особисто з художницею пані Оксаною Фурсою. За її словами,  основною метою виставки є збір коштів для відродження українського мистецтва, закладів творчої освіти, постраждалих під час війни, допомоги обдарованим дітям, музеям, культурним закладам. Основою виставки стали колекції «Яблунево-медова казка» (2014) – у ній мисткиня витончено вплітає мотиви народних казок у фантазійний барвистий світ дивних тварин і рослин та «Між небом і землею» (2022) – яка є своєрідною відповіддю на трагічні події війни. У цьому творчому циклі художниця використовує аналогії та метафоричні образи тонкого світу (“Янгол Перемоги”, “Янгол Відродження”), звертається до манери візантійської школи іконопису (“Благословіння Богородиці”), відтворюючи захисні образи, характерні для українців. Вдосталь насолодившись сучасним мистецтвом вихованці вирушили далі.

Наступний цікавий об’єкт на маршруті знаходиться в селі Верхня Грабівниця. Саме тут розташована пам’ятка Другої світової війни, що вражає розмахом інженерної думки й по сьогодні. Це бункер лінії Арпада. Найбільший збережений бункер тих часів. Своєю назвою бункер завдячує славнозвісному вождю Арпаду, що створив Угорське королівство наприкінці IX ст. Протяжність оборонних споруд сягала майже 750 кілометрів. Будувалась лінія Арпада не суцільним комплексом, а окремими бункерами, що перекривали траси, дороги й перевали. Він контролював дорогу, якою мандрівники й добираються до нього. Насправді ж саме ця дорога в 40-х роках була головним стратегічним напрямком міжнародного сполучення. Будівництво цієї частини лінії Арпада тривало майже 5 років шахтарським (ручним) методом. За цей час в бункері було зведено склади, лікарню, казарми й 4 доти. Товщина армованих стін складає майже 2 метри, а всередині виведена вентиляційна труба, за допомогою якої солдати відкачували вихлопні гази з інженерної кімнати. Лінія Арпада – це велика кількість таких самих укріплень, зламати її було неможливо.

На завершення подорожі вихованці завітали до замку Берегвар, або резиденції графів Шенборнів (с.Карпати), де керівник гуртків Закарпатського центру туризму Юліанна Малик ознайомила всіх з історією цього місця, цікавими фактами та легендами.

З безліччю нових знань, шаленими емоціями діти повернулися додому та з нетерпінням очікують на нові подорожі.