На Рахівщині лисиці нападають на домашнє птаство серед білого дня

1 рік ago admin 0

Останнім часом у селі Розтоки лисиці почали атакувати – вони знищують домашню птицю. Про цю проблему повідомляє Криниця мисливця з посиланням на Карпатський об’єктив.

Житель села Розтоки Іван розповідає:

«Останнім часом, а майже вже з вересня, рудих лисиць я неодноразово бачив на своєму обійсті навіть серед білого дня. Хоча це дивно, адже руді мисливці виходили на полювання зазвичай вночі. Спочатку лисиця почала забирати молодняк, які ми вирощуємо з таким трудом. Сусіди також жаліються що втратили по багато голів – люди розповідали про це зі сльозами на очах. Спроби поставити капкан на лисицю результату не дають».

За словами жителя Богдана Семена деякі лисиці поводяться дивно і є серйозною загрозою:

«Днями я їхав з роботи з Рахова до дому у село і побачив лисицю, яка спокійно проходила біля дороги. На сигнал машини звір навіть не відреагував. Я зупинився та хотів розгледіти, лисиця навіть не злякалася, навпаки я її зацікавив. Мені вдалося її сфотографувати (фото додав). Неадекватна поведінка хижака, які не ховається, та не лякається, може говорити про те, що він хворий на сказ».

В Україні одним із головних джерел збудників сказу у дикій природі є руді лиси. Вони можуть заразити домашню тварину, наприклад собак чи кішок. Ну, а домашні улюбленці можуть вже заразити людину.

Нагадуємо, що в Закарпатті кілька днів тому зафіксовано кілька випадків сказу серед домашніх собак, зокрема в селі в с. Олешник та с. Лозянський.

Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання.

  • наявні сліди від укусів;
  • гризуть місце укусу;
  • ласкаві, примхливі, насторожені одночасно;
  • слабкий апетит;
  • їдять неїстівне;
  • слинотеча;
  • блювота.

Тож будьте обережні та слідкуйте за поведінкою своїх улюбленців.