Рекомендації закарпатцям: чи потрібно приймати вітамін D і якщо так, то кому саме

1 рік ago admin 0

Чи потрібно приймати вітамін D і якщо так, то кому саме? На це питання дають відповідь в ДУ Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

У відомстві, перш за все, радять проконсультуватись із педіатром дитини або сімейним лікарем, терапевтом перед тим, як приймати додаткові вітаміни.

Добова норма для різного віку різниться. Для немовлят до 12 місяців – 10 мкг, далі — підвищується до 15 мкг. Стільки ж потрібно вагітним і жінкам, які годують грудьми. Людям від 70 років потрібно 20 мкг. А в осінньо-зимовий період дорослим варто додавати профілактичну дозу вітаміну D у — 10 мкг на добу.

Вітамін D людина отримує не лише із сонячними променями. Він також є у деяких продуктах харчування або у харчових добавках.

Наприклад, він є у м’ясі жирної риби (такої як форель, лосось, тунець і скумбрія) та у риб’ячому жирі. У яєчних жовтках, печінці, грибах та сирах.

Регулярного вживання цих продуктів і перебування на сонці 10–15 хв достатньо, щоб здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну.