В Мукачеві обговорили впровадження методики визначення чутливості до антибіотиків EUCAST на спеціальному тренінгу

2 роки ago admin 0

У вівторок, 18 жовтня 2022 року, у м.Мукачево пройшов тренінг на тему: «Впровадження методики визначення чутливості до антибіотиків EUCAST та системи внутрішнього контролю якості в практичну діяльність мікробіологічних лабораторій закладів охорони здоров’я». До цієї зустрічі долучилися завідувачі та лікарі-бактеріологи мікробіологічних лабораторій Державної установи «Закарпатський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», – йдеться на сторінці установи.

Інформаційні матеріали презентували завідувачка бактеріологічною лабораторією ДУ «Закарпатський ОЦКПХ МОЗ» Лариса Ламбрух та лікар-бактеріолог Антоніна Чейпеш.

На тренінгу розглянуті питання сучасних підходів до визначення та оцінки чутливості мікроорганізмів до антимікробних препаратів, основні положення системи EUCAST та експертні правила визначення чутливості до антибіотиків; поточний та розширений контроль якості тестування чутливості мікроорганізмів до антибіотиків; антимікробна чутливість; диско-дифузійний метод EUCAST; механізми резистентності та інтерпретація результатів визначення чутливості Enterobacteriiaceae, Pseudomonas spp, Acinetobacter spp, Streptococcus pneumonia та ін.; а також основні принципи розбудови національної мережі дозорного епіднагляду за антимікробною резистентністю, як складової міжнародних мереж епіднагляду за резистентністю до протимікробних препаратів CAESAR та GLASS.

В кінці заходу учасники мали можливість обговорити теми, задати питання і отримати на них розгорнуті відповіді. Впровадження такої системи спостереження як EUCAST дає можливість отримувати точну інформацію щодо поширення антимікробної резистентності як для закладу охорони здоров’я окремо, так і для регіону та країни загалом. Це дасть можливість на національному рівні оцінювати отримані дані в динаміці та приймати найбільш ефективні рішення щодо протидії розвитку антимікробної резистентності і розробляти раціональні підходи до лікування інфекційних захворювань.