Закарпатський апеляційний виніс 5 ухвал щодо злочинів проти основ національної безпеки

2 роки ago admin 0

З початку року Закарпатський апеляційний виніс 5 ухвал у кримінальних провадженнях щодо злочинів проти основ національної безпеки України. Про це повідомляє пресслужба Закарпатського апеляційного суду.

Так, 26 липня апеляційний суд залишив без змін вирок Міжгірського районного суду від 1 квітня ц.р., яким 61-річному уродженцю Міжгір’я призначено 3 роки 6 місяців ув’язнення. Чоловіка засуджено за трьома статтями КК України: ч.2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч.1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч.1 ст. 161 ч. 1 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Як було доведено в судовому засіданні, засуджений із червня 2019 по лютий 2020 року активно поширював свої радикальні ідеї та публічні заклики до антидержавних дій через вебресурси.

В іншому провадженні ухвалою від 8 лютого суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора і призначив у Тячівському районному суді новий розгляд обвинувального акту щодо особи, яка обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.110 ККУ. Ще три ухвали, винесені апеляційним судом, стосувалися визначення підсудності.

Наразі в Закарпатському апеляційному суді завершено підготовку і призначено до апеляційного розгляду справу на вирок Свалявського районного суду від 14 липня 2022 р. щодо 51-річного агента ФСБ, якого ув’язнили на 7 років за вчинення кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 27 – ч. 1 ст. 109 КК. Обвинувачений – громадянин російського міста Казань, який проживав у Сваляві. За висновками слідства, чоловік збирав та передавав своїм кураторам інформацію для підготовки диверсій та спеціальних інформаційних операцій для розхитування ситуації в прикордонних районах. Розгляд даного кримінального провадження призначено на 19 грудня ц.р.

Також варто зазначити що з початку року місцеві суди Закарпаття винесли 6 вироків за злочини проти нацбезпеки.