Від 2,5 до 7 тис. доларів – вартість нелегального переправлення через держкордон чоловіків призовного віку у Закарпатті

2 роки ago admin 0

Ми проаналізували п’ять повідомлень відділу комунікацій поліції Закарпатської області, які стосувалися нелегального переправлення через держкордон чоловіків призовного віку. У всіх випадках переправники пропонували, за різну суму – від 2,5 до 7 тис. доларів, провести чоловіків до країн Європейського Союзу через «зелений коридор». В основному «клієнтів» шукали через месенджери. До протизаконної діяльності в основному причетні жителі районів, через територію яких проходить державний кордон.

А тепер конкретно по кожному випадку:  

1. (Повідомлення 29 вересня 2022 року) Оперативники міграційної поліції Закарпаття спільно з прикордонниками викрили 25-річну берегівчанку, яка сприяла чоловікам призовного віку у незаконному перетині держкордону.

Правоохоронці встановили, що жінка організувала канал, через який чоловіки призовного віку могли покинути межі країни.

Всі домовленості зі своїми потенційними клієнтами жінка вела у месенджерах. За 2 500 доларів США фігурантка транспортувала чоловіків до «зеленого кордону», надавала маршрут, за яким вони могли перетнути кордон в обхід пунктів пропуску та інструктувала їх про подальші дії.

Оперативники затримали зловмисницю під час чергової такої переправи. З місця події поліцейські вилучили отримані за незаконні послуги грошові кошти та транспортний засіб фігурантки.

2. (Повідомлення 19 вересня 2022 року) Співробітники міграційної поліції Закарпаття отримали оперативну інформацію про можливу причетність жителя Хустського району до організації незаконної переправи через держкордон України чоловіків призовного віку.

Правоохоронці встановили, що для пошуку клієнтів 26-річний фігурант створив канал у одному з месенджерів, де і пропонував свої незаконні послуги, які оцінив у 7000 доларів США з однієї людини. Переправлення відбувалося через так званий «зелений кордон», в обхід офіційних пунктів пропуску.

Оперативникам вдалося затримати зловмисника в момент отримання ним грошових коштів від чергового клієнта. За попередньою домовленістю, наступного дня після оплати мала відбутися переправа. Затримання провели за силової підтримки бійців КОРДу, на території автовокзалу в Хусті.

3. (Повідомлення 17 вересня 2022 року) На Берегівщині оперативники міграційної поліції, спільно з прикордонниками, затримали зловмисника, який за 5000 доларів США допомагав чоловікам, що підлягають мобілізації, незаконно перетинати державний кордон України.

Затримати зловмисника оперативникам вдалося «на гарячому». Фігурант саме намагався переправити через «зелений кордон» в межах Берегівського району одного зі своїх клієнтів. За їх попередньою домовленістю, гроші в сумі 5 тисяч доларів зловмисник мав отримати одразу ж після перетину втікачем лінії держкордону.

4. (Повідомлення 12 вересня 2022 року) В ході проведення спільних оперативних заходів правоохоронці заблокували канал незаконного переправлення через держкордон чоловіків призовного віку. У організації злочину підозрюється 48-річний рахівчанин.

Відомо, що фігурант, за 7000 доларів США, сприяв особам, що підлягають мобілізації, незаконно покинути межі України. Він займався організацією транспортного засобу, яким клієнтів доправляли до так званого «зеленого кордону», вказував на конкретне місце та час, де була можливість перетнути лінію кордону та чітко інструктував втікачів про всі їхні подальші дії.

Правоохоронцям вдалося затримати зловмисника «на гарячому», безпосередньо під час отримання ним другої частини оплати за свої незаконні послуги.

Окрім цього, в ході досудового розслідування було встановлено, що фігурант причетний до вчинення ще одного злочину – розповсюдження наркотиків на території регіону. Факти збуту метамфетаміну та PVP було задокументовано в ході проведення слідчих дій.

5. (Повідомлення 03 вересня 2022 року) Оперативники міграційної поліції Закарпаття затримали зловмисника, який організував схему з незаконного переправлення через державний кордон України осіб, які підлягають мобілізації.

Канал функціонував у межах Ужгородського району, неподалік Великого Березного. За 3000 доларів США з однієї особи, 37-річний фігурант злочину обіцяв для своїх клієнтів безперешкодний перетин лінії кордону зі Словаччиною.

Впіймати зловмисника правоохоронцям вдалося одразу після того, як він отримав грошові кошти за свої незаконні дії. Підозрюваний намагався втекти від правоохоронців, однак був затриманий оперативниками поліції та бійцями спецпідрозділу «КОРД».

https://navchas.com.ua/