Чи достатньо 47 доповідей аби розкрити різні грані Івана Чендея? В Ужгороді вшановують 100-річчя від дня народження письменника

2 роки ago admin 0

Науковці-дослідники літературного процесу в Україні та за кордоном зібралися в Ужгороді очно і онлайн на Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Іван Чендей: пам’ять і вічність. До 100-річчя від дня народження письменника». У програмі форуму – 47 доповідей, які розкривають різні грані творчості прозаїка, видатного українського діяча, лауреата Національної премії ім. Т.Г. Шевченка. Географія учасників – усі куточки України і 5 зарубіжних держав.

Директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка Національної академії наук України, доктор філологічних наук, професор Микола Жулинський особисто приїхав, аби віддати шану Івану Чендею, якого знав особисто. Науковець захоплюється доробком письменника, який відтворював складну історичну долю закарпатців. «Ця доля повинна дивувати не тільки Україну, але й світ. Тому що зберегти свою мову, культуру, традиції, звичаї, обряди, свою ідентичність в умовах багатостолітнього поневолення і панування інших держав, – це дивовижно і повинно стати важливим стимулом в сьогоднішніх умовах боротьби з російських агресором», – зазначив Микола Жулинський. Він наголосив, що руйнування своїх коренів, своєї системи мислення, світопочування – це загроза для буття людини. Тому так важливо показати, що ми сьогодні відвойовуємо свою ідентичність, право на державність».

У пленарному засіданні конференції професор виступив із доповіддю «Іван Чендей: Дух і Слово». Окремі дослідження підготували академік Національної академії наук України, професор, доктор філологічних наук Микола Мушинка, Уповноважений із захисту державної мови, кандидат філологічних наук, доцент Тарас Кремінь та інші відомі діячі.

Учасників наукового форуму привітав голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко. Він подякував організаторам за те, що попри війну, змогли провести захід. «Такі події надзвичайно важливі, тому що укріплюють культуру. А це – основа національної самоідентифікації, єдності, державності. Саме культура робить людину особистістю. Саме тому російські окупанти забороняють і плюндрують українську мову, спалюють книжки, нищать бібліотеки, школи, університети та музеї. А ми – маємо, що берегти, ким пишатися», – прокоментував подію голова облради.

На зібранні виступила і директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОВА Мар’яна Марусинець. Вона зазначила: «Своєрідність творчої індивідуальності Івана Чендея полягає в максималістській увазі до найвищих категорій людської моральності, що, зрозуміло, передбачає загострену правдивість художнього відображення життя. Чендей не був байдужим до знецінення людини, через що зазнавав офіційні нападки з боку як влади, ворогів, і навіть друзів». Учасникам конференції Мар’яна Марусинець побажала відкрити нові сторінки непересічної творчості видатної постаті нашого рідного краю задля зміцнення українського народу, його незламного духу.

Пресслужба Закарпатської обласної ради