Спартак Суббота: Пити каву вранці не шкідливо, просто немає сенсу

2 роки ago admin 0

Спартак Суббота – спеціаліст у галузі когнітивно-поведінкової психотерапії та схема-терапії, психіатр, психотерапевт написав, що пити каву зранку – не найкраща стратегія й так обґрунтовує свою позицію:

“Багато хто звик починати день з кави. Нам видається, що вона додає нам сил та бадьорить. Але це не зовсім так. Кофеїн знижує чутливість до аденозину. Тобто по суті блокує аденозинові рецептори, які сигналізують нервовій системі про вегетативний голод (втому, якщо простими словами).

І може видатися, що це чудовий варіант, щоб підвищити працездатність організму. З одного боку – так. Кофеїн дійсно функціонує як м’який психомоторний стимулятор. Але, як правило, сигнал про стомлення йде коли “запас” АТФ в організмі залишається на рівні 20 – 30%. Тобто ми втомлюємося трошки заздалегідь. На тлі кофеїну, ми з одного боку блокуємо відчуття втоми, з іншого – витрачаємо недоторканний запас АТФ.

Тож ми виснажуємося фізично, але у нас є ілюзія бадьорості. Відповідно ми не відчуваємо момент, коли треба зробити паузу для відпочинку. Як результат: організм починає використовувати запаси АТФ, які зазвичай зберігаються на “чорний день”. Тобто людина не почувається бадьорішою, а просто тимчасово не відчуває втоми.

Також кофеїн стимулює вегетативну нервову систему: частішає серцебиття, збільшується пітливість, може виникнути тремор.

Це проста нейробіологія. Пити каву вранці не шкідливо, просто немає сенсу 🤷‍♂️ оскільки її п’ють, щоб почуватися краще, активніше і т.д. Але у такий спосіб ми просто блокуємо почуття втоми та нерозумно розподіляємо свій ресурс”.

May be art of indoor

Джерело: Спартак Суббота