Рекордна алія: названо кількість репатріантів, які прибули до Ізраїлю у 2022 році

2 роки ago admin 0
репатріанти, україна, ізраїль
Ілюстраційне фото radiosvoboda.org

Міністерство алії та інтеграції повідомило, що за 8 місяців 2022 року до Ізраїлю прибуло 47,6 тисячі репатріантів, серед яких 36,6 тисячі (77%) були жителями України та РФ.

Початок війни в Україні суттєво вплинув на репатріацію. Для порівняння, за весь 2021 рік з РФ та України до Ізраїлю приїхало 10,5 тисячі репатріантів, які склали приблизно 35% від загальних показників минулого року.

Окрім повномасштабного російського вторгнення в Україну, ця динаміка пов’язана із полегшеним порядком оформлення громадянства, екстрено створеним для єврейських біженців зі східноєвропейських країн після початку війни. У сукупності до Ізраїлю приїхало 13 тисяч репатріантів з України, 23 тисячі — з РФ, а також 1,3 тисячі людей з Білорусі (динаміка збільшилась у 3-4 рази).

За інформацією міністерства, залежно від місяців є сильні відмінності у динаміці алії із зазначених країн. Зокрема, найбільше українські репатріанти-біженці прибули до Ізраїлю у березні — близько 6 тисяч, що вдвічі більше, ніж за попередній рік. З квітня цифри почали зменшуватися і вже у серпні дорівнювали довоєнному рівню (480 репатріантів).

Аналогічним чином у березні збільшилася в 4,5 рази кількість прибулих із Росії. Наступного періоду кількість репатріантів теж продовжила зростати. Наприклад, у квітні з РФ приїхало більше репатріантів, ніж з України, а в серпні співвідношення склало 1:6 — один український єврей на шість російських.

Джерело: jewishnews.com.ua