Освітня подорож до Праги: студентки-журналістки тиждень навчалися у літній школі Карлового університету

2 роки ago admin 0

Освітня подорож до Праги: студентки-журналістки тиждень навчалися у літній школі Карлового університету

Влітку до Праги зазвичай приїздять, щоб прогулятися вузенькими вуличками, насолодитися архітектурою та відвідати історичні пам’ятки. Утім студентки кафедри журналістики УжНУ цього року відвідали чеську столицю з іншою метою. Протягом тижня другокурсниці Ніколетта Саєнко, Марія Бондаренко та магістрантки Вікторія Кенідра і Тетяна Лесюк не тільки насолоджувалися принадами міста, а й навчалися в літній школі журналістки при Карловому університеті.

 

Кожен навчальний день був насичений різними подіями та передбачав екскурсійну частину, звісно, після занять. Як не дивно, першим своєрідним випробуванням був комунікативний бар’єр: навчання у школі передбачали чеською, а юні журналістки з України спілкувалися англійською, котра, виявилося, не є настільки поширеною у чеському виші. Тож викладачі намагалися спілкуватися англійською, а дехто перейшов на словацьку, і звісно, порозумітися вдалося. Неймовірні враження першого дня пов’язані і з екскурсією до Карлового моста, давніх костелів та Празького граду. Краса Праги підкорила серця! І навіть холодному дощу не вдалося зіпсувати прогулянку, – зізнаються журналістки.

Вівторок пройшов не менш насичено. Після лекцій усі студенти разом із викладачами побували на телерадіокомпанії – в Seznam Zprаvy a Televize. Тут провели екскурсію телестудією, радіостанцією та показали, як записують подкасти.

У середу медійниці працювали в студії, де практикуються студенти Карлового університету і були приємно вражені. Приміщення обладнане професійною відео та звуковою технікою, – апаратура найвищого рівня. Усім присутнім вдалося спробувати себе в ролях журналіста, гостя, оператора, звукорежисера та режисера.

У четвер дівчата тренувалися працювати з камерою та брали інтерв’ю. Усі поділилися на групи, й по черзі були операторами та журналістами, тож на цьому занятті вдалося отримати подвійний досвід.

П’ятниця промайнула швидко. Урочисте вручення сертифікатів, фото та обійми… Не вірилося, що тиждень добігає кінця й прийшла пора прощатися. За ліком – репортаж про літню школу, який підготували під час навчання. Спойлер: дівчата співають наш гімн.

«Оскільки я навчаюся в магістратурі, Літня школа стала своєрідним майданчиком для повторення знань. Усе, що пропонували нам викладачі Карлового університету, ми практикували на наших заняттях. Цікаво було вести імпровізаційне інтерв`ю зі своєю колегою в професійній студії. Раніше з такою технікою не доводилося працювати. Були корисними поради для поширення у соцмережах власних матеріалів», — поділилася своїми враженнями від навчального процесу  магістрантка Тетяна Лесюк.

Після навчання дівчата не гаяли час та завжди проводили його з користю. Щовечора ставили собі за ціль кілька локації та наступного дня після занять в університеті шукали їх. Таке враження, що за ці дні обійшли всю Прагу пішки від А до Я. Бувало, що йшли в одну тільки в один бік 5,5 км, але назад вже їхали на метро чи трамваї, бо було пізно. Цікавий факт із життя студенток: у Києві, коли їхали в метро, загубилися під час пересадок, а тут у Празі, все знайшли, завжди успішно доїжджали.

«Це була не перша моя поїздка до Праги, тому всі визначні місця бачила, але кожна локація все одно сприймалася по-іншому, тому враження залишилися тільки хороші. Найцікавіше — ми жили в історичній частині міста і багато гуляли, а куди б не йшли – все одно приходили в центр. Всі дороги ведуть до Риму, кажуть в народі, а в нашому випадку — всі дороги вели до історичного серця Праги. Кожна локація особлива, улюблену, певно, таки і не визначила до себе. Купа емоцій і замало фото, а все через те, що закарбовувала в пам’яті, як і, власне, всю поїздку», — зауважила магістрантка Вікторія Кенідра.

В останній день школи студентки завітали до редакції інформаційного ресурсу про українців і для українців ProUkraïnu.cz. Їх запросив журналіст Олекса Лівінський, який випадково побачив допис про навчання дівчат у Празі на сторінці «Журналістика УжНУ» у Фейсбуці. Там студентки познайомилися з журналістами, що були змушені переїхати до Чехії через повномасштабну війну. А ще знялися в ролику та отримали милі подаруночки – значки з Патроном. Також було цікаво дізнатися, як працює редакція «Blesk». Над виданням щодня працює понад 200 журналістів, дизайнерів та верстальників! Про те, як зустрічали юних журналісток у редакції та ролик за їхньої участі – за лінком.

Отож, тиждень наш видався бурхливим, наповнений чудовими спогадами. У Празі знайшли нових друзів, навчилися жити, долаючи комунікативні бар’єри та пристосовувалися до іншого життя, іншого менталітету. Ще й відзначили День прапора та День Незалежності. Також познайомилися з викладачами Карлового університету, порівняли чеські методи навчання з українськими. Щасливі, що поїхали та спробували себе у новому, це був дуже цікавий виклик!

Марія Бондаренко, Ніколетта Саєнко, учасниці літньої школи у Празі