Закарпатські архівісти обговорювали врегулювання архівних кризових ситуацій та попередження знищення документів в Угорщині

2 роки ago admin 0

На запрошення керівництва угорських архівістів директор Державного архіву Закарпатської області Михайло Місюк та в. о. заступника директора – начальника відділу забезпечення збереженості документів, обліку та довідкового апарату Марія Єремкіна з 10 по 13 липня 2022 року на підставі наказу від 20.06.2022 № 92/01-06 перебували в закордонному службовому відрядженні в місті Сейкешфегервар (Угорщина).

Цього року наріжним каменем професійної зустрічі архівістів – окрім 800-річчя видання «Золотої булли» – стало врегулювання архівних кризових ситуацій та попередження знищення документів. У роботі взяли участь колеги з архівів Австрії, Чехії, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини, Словенії, України та інших країн.

У рамках заходів взято участь у спільних заходах, а саме: у роботі міжнародної секції де були представлені короткі доповіді про стихійні лиха (затоплення) та пожежі, а також архівні плани ліквідації наслідків стихійного лиха.

Крім огляду вражаючих фото, учасники обговорили необхідні превентивні заходи (від плану управління стихійними лихами до навчання колег на місці, закупівлі необхідного обладнання та відомих національних і міжнародних тренінгів, особливо в Чехії, Німеччині та Австрії).

Найбільшу увагу було приділено питанням архівного зберігання та оцифровки, пов’язаних з ним у зв’язку із загрозою війни.

Джерело: Державний архів Закарпатської області