Нюанси оподаткування суми внесків за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку

2 роки ago admin 0

Чи застосовується п.п. «в» п.п. 164.2.16 п. 164.2 ст. 164 ПКУ з метою оподаткування суми внесків за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку та/або за договорами добровільного медичного страхування, що сплачуються роботодавцем – резидентом за свій рахунок на користь працівника, якщо заробітна плата ще не нараховувалася?

Відповідно до п.п. «в» п.п. 164.2.16 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається сума пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до закону, страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), у тому числі, за договорами добровільного медичного страхування та за договором страхування додаткової пенсії, внесків на пенсійні вклади, внесків до фонду банківського управління, сплачена будь-якою особою – резидентом за платника податку чи на його користь, крім сум, що сплачуються, зокрема, роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку та/або за договорами добровільного медичного страхування в межах 30 відс. нарахованої заробітної плати такому працівнику.

Статтею 168 ПКУ визначено порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету. Згідно з п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ (18 відсотків).

Таким чином, якщо роботодавцем – резидентом за свій рахунок сплачується на користь працівника сума внесків за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку та/або за договорами добровільного медичного страхування, але дохід у вигляді заробітної плати ще не нараховувався таким роботодавцем, то сума таких внесків оподатковується в повному обсязі без урахування положень п.п. «в» п.п. 164.2.16 п. 164.2 ст. 164 ПКУ.

Водночас п.п. 169.4.3 п. 169.4 ст. 169 ПКУ передбачено, що роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку на доходи фізичних осіб за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування податкової соціальної пільги.