Ужгородську міську лікарню позапланово перевірили фахівці Управління Держпраці Закарпаття

2 роки ago admin 0

Предметом, що зумовив призначення позапланової перевірки в КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Ужгородської міської ради, стало звернення однієї з працівниць закладу, молодшої медичної сестри, про допущене щодо неї правопорушення у частині недотримання строків виплати їй заробітної плати та невиконання вимог урядової постанови  з підвищення розміру заробітної плати.

Як з’ясували у ході контрольного заходу головні державні інспектори праці Маріанна Гукс та Артур Сумара, насправді ситуація має дещо інший вигляд, ніж її описала заявниця. Але все за порядком.

Щодо недотримання строків виплати заробітної плати. Такий факт дійсно мав місце, однак не з вини медичного закладу. Як відомо, фінансування медустанов залежить від  НСЗУ. Тож зарплату лікарня виплатила працівниці відразу, як надійшли кошти.

Стосовно підвищення розміру зарплатні. За словами представниці Управління Держпраці Маріанни Гукс, жінка стала, так би мовити, жертвою непоінформованості. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 № 2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я», передбачене підвищення базового рівня заробітної плати для медичних сестер, але  вказана працівниця не належить до фахівців з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної освіти, тому  не підпадає під дію цієї постанови.

Принагідно посадовці Управління Держпраці краю провели інформаційно-роз’яснювальну роботу з відповідальними працівниками Ужгородської міської лікарні та зобов’язали керівництво довести до персоналу вимоги вказаної постанови Кабміну.