На засіданні колегії Управління Держпраці підбили підсумки роботи за рік, визначили подальші завдання

5 років ago admin 0

Сьогодні в актовій залі Управління Держпраці у Закарпатській області відбулося підсумкове засідання колегії, на яке були також запрошені представники підприємств краю, де протягом року сталися нещасні випадки виробничого характеру. Учасники засідання обговорили результати виконаної роботи за період 2018 року.

Про ефективність заходів державного нагляду та відомчого контролю за станом охорони праці та промислової безпеки на підприємствах області розповів заступник начальника Управління Держпраці Володимир Горєв. Він повідомив, що торік на піднаглядних Управлінню підприємствах області стався 51 нещасний випадок, пов’язаний з виробництвом, у тому числі 4 зі смертельним наслідком. Таким чином, рівень загального травматизму порівняно з 2017 роком (46), за словами посадовця,  зріс, але поменшало  смертельних випадків (9 у 2017). Зростання рівня виробничого травматизму спостерігалося  у низці галузей промисловості, а саме:нафтогазовидобувній, хімічній, газовій, лісовій, машинобудівній, енергетиці та в соціально-культурній сфері. Водночас  минулого року відбулося зменшення загального виробничого травматизму у гірничорудній та нерудній промисловості, будівництві, промисловості будівельних матеріалів, ЖКГ, на автомобільному транспорті, у легкій промисловості, пошті і зв’язку та інших галузях. 

З метою недопущення виробничого травматизму були перевірені 504 суб’єкти господарювання краю,  883 виробничі об’єкти та структурні підрозділи. Під час проведених заходів державного нагляду (контролю) у сфері дотримання законодавства про охорону праці було виявлено понад 7 тисяч порушень нормативно правових актів з охорони праці та промислової безпеки, більшість  з яких на сьогодні вдалося усунути.

Про підсумки роботи Управління Держпраці в частині легалізації найманої праці та заробітної плати, здійснення державного контролю щодо своєчасності та в повному обсязі виплати заробітної плати, контролю за додержанням законодавства про працю доповів перший заступник начальника Управління Василь Грицик.

–Протягом 2018 року головним пріоритетом у роботі керівництва та інспекторського складу відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління були та залишаються у поточному році два напрями: боротьба з незадекларованою працею і  контроль за дотриманням строків виплати заробітної плати найманим працівникам та виплати її у розмірі не меншому за встановлений законом мінімум, – зауважив посадовець.

За словами Василя Грицика, торік фахівці Управління Держпраці здійснили 442 інспекційні відвідування, в рамках яких досліджувалося  питання оформлення трудових договорів з найманими працівниками. У ході проведених інспектувань виявлено 519 найманих  працівників, котрі працювали без належного оформлення трудових відносин.Із них 67 осіб допущені до роботи з укладенням трудового договору, однак без повідомлення органів Державної фіскальної служби, 452 працівники виконували роботу без оформлення трудового договору. Водночас у рамках профілактичної діяльності посадовці Управління Держпраці відвідали понад 500 суб’єктів господарювання, з якими провели роз’яснювальну  роботу,спрямовану на запобігання порушенням законодавства про працю. Ці заходи вже дали позитивний результат. Так, згідно з інформацією ДФС та Пенсійного фонду, за рік в області офіційно оформлено на роботу 4371 найманий працівник.

Під час засідання колегії присутні обговорили й низку інших питань. Зокрема, йшлося про організацію правової роботи Управління Держпраці. Керівник сектору юридичного забезпечення Валентина Гончарук  детально зупинилася на типових помилках, допущених інспекторами у своїй діяльності.Насамперед звернула увагу на якість оформлення документації, наголосивши: від того, наскільки посадовці Управління грунтовно підходять до цього питання, нерідко залежить кінцевий результат роботи усього колективу, зокрема  рішення суду.

На завершення засідання члени колегії заслухали  представників Міжгірського, Мокрянського та Берегівського лісових господарств про стан виконання заходів, запропонованих комісіями із спеціальних розслідувань щодо запобігання нещасним випадкам на виробництві.

Резюмуючи, начальник Управління Держпраці у Закарпатській області Богдан Дорош проаналізував роботу інспекторського складу і констатував, що у 2018 році загалом усі завдання, поставлені перед Управлінням, вдалося виконати. Також наголосив на важливості виявлення випадків так званого «прихованого» виробничого травматизму,своєчасність подання звітності та якісного оформлення звітної документації. Члени колегії також визначили основні завдання подальшої роботи.