Як за сприяння Управління Держпраці працівниці з інвалідністю вдалося поновити свої трудові права

2 роки ago admin 0

Реальні історії вирішення проблемних питань

Жителька Мукачева, пані Олена (ім’я з етичних міркувань змінене), має інвалідність першої групи по зору. Тому працевлаштуватися жінці нелегко. У 2016-му мукачівку прийняли на роботу  на посаду «складальник виробів з пластмаси» в один із цехів місцевого підприємства, що належить Українському товариству сліпих. 

Але торік у серпні жінку на підставі наказу підприємства з формулюванням «невідповідність виконуваній роботі за станом здоров’я» несподівано звільнили. Можливо, таке рішення було продиктоване нестабільним фінансовим станом підприємства (перебуває в числі боржників). Так чи інакше, та пані Олена змушена була звернутися у суд, і в грудні минулого року її поновили на роботі,  а далі новим наказом знову відсторонили.

Наступним кроком жінки стало звернення до Держпраці.  Під час перевірки підприємства фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області з’ясували, що в програмі індивідуальної реабілітації мукачівки, виданій Обласним центром медико-соціальної експертизи, вказано про можливість роботи на займаній посаді. Загалом перевірка встановила: правових підстав для відсторонення жінки від роботи у керівництва підприємства не було.

Тож керівнику був внесений припис на обов’язкове усунення зафіксованого порушення.