Облік чисельності диких парнокопитних та хутрових мисливських тварин у мисливських угіддях ДП «Ясінянське ЛМГ»

2 роки ago admin 0

Традиційно наприкінці січня у мисливських угіддях розпочинається щорічний облік чисельності диких тварин. 🦌

✅ Таксація здійснюється з метою визначення динаміки чисельності мисливських тварин та об’єктивного контролю за їх використанням і відтворенням. Результати проведення обліків лягають в основу для встановлення лімітів і норм добування мисливської фауни в майбутньому.

🌳🌲Продовжуючи цикл уроків про мисливське господарство, під час екскурсії до зимового лісу, для учасників Чорнотисянського шкільного лісництва було проведено практичне заняття «Юні слідопити»🔎🐾.

🤝 В процесі заняття мисливствознавець Василь Дердюк ознайомив дітей з різноманіттям лісової фауни, що мешкає у мисливських угіддях ДП «Ясінянське ЛМГ» та навчив юних лісівників розпізнавати і орієнтуватися в залишених на снігу слідах тварин. Додатково, фахівець розповів про зимові обліки мисливської фауни і основні методики проведення таксації включаючи методи: анкетно-опитовий, шумового прогону на пробних ділянках, зимовий маршрутний облік слідів тварин, дворазовий маршрутно-облоговий облік по слідах, облік мисливських тварин на місцях зимових скупчень, облік на місцях підгодівлі, облік тварин на норах, хатках, в місцях зимівлі, облік за допомогою фото- та відеопасток.

👉Для належного закріплення вивченого матеріалу відповідальна за роботу шкільних лісництв від лісгоспу Ярослава Рещук провела для учнів інтерактивне завдання «Знайди чий слід», в процесі виконання якого діти повинні були визначити кому належать і підписати відбиті сліди🐾.

ℹОсвітній захід відбувся у мисливському будиночку Станиславського лісництва за участі керівника ДП “Ясінянське ЛМГ” Юрія Бокшана.

☝Варто зауважити, що Слід – це характерний автограф тварини, своєрідний літопис де можна прочитати найцікавіші сторінки про життя лісових мешканців. Причому на снігу ❄можна розрізнити не тільки відбитки лап, але і сліди життєдіяльності тварини: видобутку їжі, відпочинку, схованки тощо. Уважному спостерігачеві сліди розкажуть про кількість тварин, про те, хто з них чим займався, як себе почував, з ким зустрічався, де годувався, куди сховався.

✅Найбільше звіриних і пташиних слідів людина зустрічає в лісі взимку, і це чудова пора для їх вивчення і спільного спостереження за природою – доведено учасниками Чорнотисянського шкільного лісництва.

Традиційно наприкінці січня у мисливських угіддях розпочинається щорічний облік чисельності диких тварин. 🦌 ✅ Таксація здійснюється з метою визначення динаміки чисельності мисливських тварин та об’єктивного контролю […]