На спільному брифінгу в Закарпатській ОДА йшлося про негативні наслідки нелегальної праці та зарплати «в конвертах»

6 років ago admin 0

Сьогодні в прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся спільний брифінг Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області, яке представляла начальник Анастасія Пентек, Департаменту соціального захисту населення Закарпатської облдержадміністрації – директор Михайло Петрішка та Управління Держпраці в Закарпатській області – перший заступник начальника Василь Грицик.

Основна тема, що обговорювалася на брифінгу: «Негативні економічні і соціальні наслідки нелегальних трудових відносин та виплати заробітної плати в «конвертах». 

Розпочав захід директор Департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Михайло Петрішка, який зауважив, що питанню виведення оплати праці і працевлаштування з тіні нині в державі приділяється посилена увага. Адже основним джерелом наповнення місцевих бюджетів є податок                      з доходів фізичних осіб. Ці кошти спрямовуються на вирішення соціальних проблем кожного населеного пункту, якісне медичне обслуговування, належний рівень освіти та культури, а головне, – захист прав та законних інтересів платників податків.Тому в області, а також в районах створені і функціонують робочі групи з числа службовців та фахівців, які працюють над усуненням ризиків несплати податків та виявленням незареєстрованих працівників.

На актуальність порушеної на брифінгу проблеми вказав і перший заступник начальника Управління Держпраці Василь Грицик. За його словами, причини, які спонукають громадян погоджуватися на тіньові схеми оплати праці, є різні. По-перше,  прихована зарплата, як правило,  більша за офіційну, нелегальне працевлаштування дозволяє працівнику отримувати державні допомоги, випускники не хочуть «псувати» трудову книжку записом офіціанта тощо. При цьому мало хто замислюється над тим, якими можуть бути наслідки такого працевлаштування як для самих найманих працівників, так і для роботодавців.

Василь Грицик також звернув увагу журналістів на те, що виявлення роботодавців, котрі у своїй діяльності залучають найманих працівників без оформлення трудових договорів, на сьогодні є одним з основних пріоритетів діяльності Управління Держпраці. Це питання досліджувалося і досліджується в рамках кожного інспекційного відвідування, під час якого перевіряється  додержання трудового законодавства. Але при цьому, наголосив посадовець, Управління Держпраці не є каральним органом, і серед його першочергових завдань – захист трудових прав громадян. Тому державні інспектори праці насамперед приділяють велику увагу проведенню превентивних заходів. Так, протягом січня-лютого 2018-го посадовці Управління Держпраці у зв’язку з тимчасовим призупиненням проведення перевірок вони здійснювали широку інформаційно-роз’яснювальну роботу, за підсумками проведення якої за І квартал 2018 року офіційно оформлено на роботу 792 осіб. Після поновлення інспекційної діяльності з березня 2018 року було проведено 142 інспектування, в ході яких у шести роботодавців області виявлено 21 нелегально працевлаштовану особу, на винних за допуск до роботи неоформлених працівників складено  і скеровано на розгляд до суду 6 адміністративних протоколів, і на суб’єктів господарювання накладено штраф на загальну суму 2010420 грн.

Підсумовуючи сказане, Василь Грицик попросив представників ЗМІ повідомити громадськість про так звану червону кнопку, яка є на сайті Управління Держпраці, за якою можна сповістити факти, пов’язані з нелегальним працевлаштуванням.

Питання легалізації трудових відносин є також на особливому контролі органів Пенсійного фонду України, додала начальник ГУ ПФУ в Закарпатській області Анастасія Пентек. Вона повідомила, що роботодавці не поспішають  укладати трудові угоди, аби мінімізувати витрати та отримання максимального прибутку. Але внаслідок несплати внесків з тіньових доходів до державного бюджету країна втрачає мільярди гривень, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення.

Явна  ознака прихованої зайнятості – коли людей оформляють на роботу погодинно, зазначаючи  у табелі робочого часу 2 або 4 години, при фактично відпрацьованих 8 або більше годин на день. Відповідно й показують зарплату за 2 або 4 години, а решту платять «у конвертах». А від цих даних потім залежатиме розмір пенсії і чи отримає громадянин цю пенсію взагалі.

– Краянам необхідно зрозуміти: тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат, – сказала Анастасія Пентек.

На завершення учасники заходу відповіли на запитання журналістів.