Участь у нараді з питань функціонування районних рад області

3 роки ago admin 0

Сьогодні, 05 липня 2021 року, голова Ужгородської районної ради Юрій Фрінцко, взяв участь у нараді з питань функціонування районних рад області, яка відбулась у Закарпатській обласній раді. В нараді взяли участь голови районних рад області, заступник голови обласної ради Денис Ман та керуюча справами обласної ради Мирослава Ливч .

Головуючий, голова обласної ради Олексій Петров, звернувся до голів районних рад та відзначив: «Приємно, що маємо можливість уже не онлайн, а безпосередньо зустрітися і обговорити наші спільні кроки для вирішення ряду питань, які постали перед вами.
Я чудово знаю, що зараз ви опинилися у тій ситуації, коли районні ради, фактично, не мають можливості утримувати та управляти комунальним майном, що їм належить, сприяти здійсненню соціально-економічних програм та інших повноважень, визначених законодавством. А районні бюджети не можуть забезпечити поточні видатки навіть на утримання районних рад і, які де-факто, стають недієзданими. Тому Закарпатська обласна рада ще під час засідання 2 сесії 20 травня звернулася до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради із проханням внести зміни до Бюджетного кодексу України у частині отримання бюджетних коштів та джерел наповнення районних бюджетів.
Сьогодні ви маєте можливість ознайомитися з відповідями на ці звернення. З іншого боку хочеться почути ваші думки, сформувати якусь спільну позицію до керівництва держави»,
Перед початком обговорення наболілих питань, присутні розглянули кандидатуру до складу Правління Асоціації районних та обласних рад.
Більшістю голосів було вирішено делегувати до складу Правління Асоціації, зокрема, у комісію з питань бюджету та оподаткування голову Ужгородської районної ради Юрія Фрінцка.
З проблемного голови районів констатували, що вже у цьому році закінчується фінансування навіть на утримання апаратів райрад. Зокрема, голова Рахівської райради Діана Бабинець повідомила, що після того, як вони профінансували ряд соціальних потреб району, у тому числі і фінансування райлікарні, коштів на зарплату працівникам ради залишилося лише до вересня. Відтак апарат з вересня іде у відпустку за свій рахунок і буде сподіватися на пошук коштів для функціонування ради. У інших районних радах ситуація дещо краща. Керівники кажуть, що, принаймні до кінця року, ця стаття витрат у них забезпечена.
Очільники районних рад також констатували, що територіальним громадам передано забагато повноважень, які донедавна виконувала невелика кількість спеціалістів апарату рад. Наприклад, питанням опіки над дітьми займалося троє спеціалістів, а зараз у кожній ОТГ повинна бути окрема людина. Це, на думку керівників, це створює додатковий фінансовий тягар на адміністративний апарат громади. Як і витрати на утримання інших спеціалістів. При цьому кадровий потенціал у громадах залишається низьким.
Було піднято питання акцизного збору, який окремими законопроектами планується забрати у державний бюджет. Відтак запропонували донести до ВР пропозицію залишати цю прибуткову статтю у розпорядження області і через обласний дорожній фонд рівномірно використовувати для ремонту місцевих доріг.
Звучали і пропозиції до вищих органів влади щодо переходу на державне фінансування територіальних центрів та врегулювання питання функціонування районних лікарень. В обговорені важливих питань функціонування районних ради взяли:Юрій Фрінцко, голова Ужгородської районної ради, Діана Бабинець, голова Рахівської райради, Назарій Павлій, голова Хустської районної ради, Юрій Берінде, голова Тячівської райради, голова Мукачівської райради МихайлоЛабош, голова Берегівської райради Михайло Кочіш .
На завершення зустрічі керуюча справами облради Мирослава Ливч анонсувала керівникам районів проведення всеукраїнської конференції УАРОР з 20 по 25 вересня у Затоці на Одещині та попросила активно включитися у виборчий процес Президента та чотирьох віце-президентів Асоціації.