Нові амбулаторій загальної практики сімейної медицини в селах Тур’ї Ремети і Тур’я-Бистра

3 роки ago admin 0

27 травня 2021 року на території Тур’є-Реметівської об’єднаної територіальної громади відбулося урочисте відкриття об’єктів соціальної сфери, які реалізовані в рамках президентської програми «Велике Будівництво»: це відкриття двох нових сучасних амбулаторій загальної практики сімейної медицини в селах Тур’ї Ремети і Тур’я-Бистра.

Юрій Фрінцко, голова Ужгородської районної, ради взяв участь у урочистостях з цієї нагоди.
На відкритті були також присутні депутати Верховної Ради України Роберт Горват та Михайло Лаба , голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров та голова обласної державної адміністрації Анатолій Полосков. Також в урочистостях взяли участь в.о. голови районної державної адміністрації Христина Мацко – перший заступник голови Ужгородської РДА, заступник голови районної державної адміністрації Віталій Дупин, депутати Ужгородської районної ради, Мар’яна Ладомиряк, Ігор Денисенко та інші.
«Відкриття лікарської амбулаторії – це ще один важливий крок, який здійснено задля покращення якості надання медичних послуг пацієнтам. Адже, відтепер у мешканців Тур’ї Ремети й Тур’я-Бистра та навколишніх сіл є можливість отримувати ту медичну допомогу, яку вони потребують. Реформа приносить перші позитивні результати в нашому районі, і це покращення не лише для пацієнта, а й для лікаря. Особливе значення така допомога набула в період пандемії – саме тому медичний напрям, в тому числі будівництво та реконструкція амбулаторій, є одним з основних пріоритетів розвитку громад».
Функціонування закладів забезпечить доступ до якісних медичних та освітніх послуг кожному жителю Тур’є Реметівської територіальної громади населених пунктів Тур’ї Ремети, Туриця, Раково та Тур’я Бистра і Свалявка, а це біля семи тисяч жителів, які уклали декларації з сімейним лікарем даних амбулаторій (на даний час укладено 6157 декларацій). Тут забезпечуватимуть надання послуг з первинної медико-санітарної допомоги жителям чотири сімейні лікарі, вісім медичних сестер та обслуговуючий персонал. Для сільських амбулаторій придбано сучасне медичне та комп’ютерне обладнання та два санітарні автомобілі. Проведено роботи з благоустрою та озеленення територій.
За вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку сільської медицини та реалізацію державної Програми «Доступна медицина» Юрій Васильович нагородив Грамотами Ужгородської районної ради:
– Юрія Малишка – директора Комунального некомерційного підприємства «Перечинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Перечинської районної ради Закарпатської області;
– Ганну Романко – головного спеціаліста департаменту охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації.
Будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини в селі Тур’ї Ремети та селі Тур’я-Бистра було розпочато і завершено у 2020 році. На будівництво було спрямовано субвенцію з державного бюджету, кошти обласного , районного та кошти сільського бюджетів.