У лісах Карпат триває заготівля насіння лісових культур

3 роки ago admin 0
У вересні лісівники розпочали збір насіння ялиці, у жовтні прийшов час заготовити насіння бука. Це ромбоподібні насінини, які дозрівши, під подихом вітру вилітають із суцвіть. Збирати їх дуже клопітка справа, тому до заготівлі букви активно долучаються учні шкільних лісництв. Однак цього року працівники державної лісової охорони Свалявського лісгоспу збирали насіння самостійно.
 
Як говорить директор Свалявського лісгоспу Олександр Дуфінець, істотне підвищення продуктивності, біологічної стійкості та господарської цінності лісів України не можливе без подальшого поліпшення організації ведення лісонасіннєвої справи, основою якої є лісове насінництво. Відтак з метою одержання насіння лісових порід з цінними спадковими властивостями та високою посівною якістю для створення високопродуктивних і високоякісних поколінь лісу насіння збирають на постійних лісонасіннєвих ділянках, із плюсових дерев.
 
У свою чергу начальник відділу лісового господарства Вікторія Легар розказала про процес заготівлі насіння та подальшу його долю: «Букові горішки збираємо вручну після опадання їх на землю. В урожайні роки з 1 гектара чистого букового насадження можна назбирати в середньому 200 – 300 кг горішків. Зібране насіння лісівники пропускають через віялки і підсушують. Добре висушені горішки зберігають у мішках по 25 кг при постійно зниженій температурі та вологості не вищій 60-65%. Мішки кладуть не на підлогу, а на дошки. Навесні горішки бука, залишені у підстилці, дадуть життя новим деревам, інші взимку стануть високобілковою поживою для птахів та звірів.
 
В подальшому насіння відправляють на перевірку до ВП «Закарпатська ЛНЛ» для визначення класу якості насіння. Дотримання технології переробки, зберігання та підготовки насіння до висіву забезпечує високу схожість насіння.
 
При плані на 2020 рік в кількості 120,0 кг працівники державного підприємства «Свалявське ЛГ» заготовили 170,0 кг лісового насіння,а саме:
 
-Дуб скельний-22,0 кг.
-Дуб звичайний-72,0 кг.
-Каштан їстівний – 76,0кг.

У вересні лісівники розпочали збір насіння ялиці, у жовтні прийшов час заготовити насіння бука. Це ромбоподібні насінини, які дозрівши, під подихом вітру вилітають із суцвіть. Збирати […]