Зникла у вогні: в Празі згоріла дерев’яна церква, перевезена із Закарпаття майже 100 років тому (ІСТОРІЯ, ФОТО)

3 роки ago admin 0

Зникла у вогні: в Празі згоріла дерев’яна церква, перевезена із Закарпаття майже 100 років тому (ІСТОРІЯ, ФОТО)

Напередодні чеські ЗМІ рясніли заголовками про «величезну трагедію», яка дуже засмутила Прагу. Причина і справді непересічна – дерев’яна церква св. Михаїла, збудована у 17 столітті, яку перевезли до столиці Чехословаччини з Підкарпатської Русі, майже дощенту згоріла. Кілька пожежних команд кинулись її рятувати, але, незважаючи на їхні зусилля, не могли дістатися безпосередньо до палаючої церкви, тож вдалося зберегти від нещадного вогню лише основу пам’ятки.Чехи, пишучи про трагічність випадку, знають ціну втрати, адже вже рятували церкву у далекому 1929 році, перевізши дерев’яну сакральну будівлю до Парку Кінського в Празі, де вона була справжньою родзинкою.

Тож, до перетворення на попіл, церква святого Архістратига Михаїла встигла побачити багато. Ось її історія.

Медведівці, Мукачівський район 1927 рік

Збудували лемківську греко-католицьку церкву св. Михаїла в селі Великі Лучки у 1625 році (за іншою версією, на поч. XVIII ст.). Відтак пізніше, найімовірніше в 1793 році, її перевезли в село Медведівці. Саме тоді зробили і капітальний ремонт із заміною перекриття. Дерев’яна будівля, зрублена з дубових брусів, міцно скріплених на кутах без жодного гвіздка у спеціальні замки, служила сільській громаді ще понад 250 років. А 7 вересня 1924 року в газеті «Русинський вісник» було оголошено про її продаж. Тоді, в післявоєнний час, село перебувало у важкому фінансовому стані, тож представники громад Медведівців та Праги домовилися про продаж за 32 000 чехословацьких крон і перевезення церкви до столиці. За виручені кошти селяни змогли добудувати муровану церкву, яку зводили поряд з дерев’яною.

Мешканці Медведівців перед греко-католицькою церквою св. Міхаїла, Підкарпатська Русь. Фото В. Фабіян, 1929 р. Etnografické oddélení Národního muzea

Влітку 1929-го року колоди оцифрували, будівлю розібрали, і з Мукачева залізничними вагонами відправили до Праги. Храм установили в Парку Кінського, на високому пагорбі Петржіна, під наглядом архітектора В. Фабіана та митця А. Богача.

Знесення греко-католицької церкви св. Міхаїла в Медведівцях (зліва), та зведення її в Празі (справа). Фото В. Фабіян, 1929 р. Etnografické oddélení Národního muzea

Демонтаж церкви. Світлини з часопису Pestrý týden, число 30 від 27 липня 1929 року

Відправлення до Праги. Світлини з часопису Pestrý týden, число 30 від 27 липня 1929 року

Урочисте відкриття храму відбулося об 11 годині, 10 вересня 1929 року, з нагоди 10-річчя входження тодішньої Підкарпатської Русі до Чехословаччини. На відкритті були присутні губернатор Підкарпатської Русі Антон Бескид, єпископ Мукачівської єпархії П. Ґебей, ректор Українського вільного університету Дмитро Антонович, куратор з Медведівців М. Довганич, а також урядові особи та керівництво празької мерії.

Відкриття церкви у Празі у 1929 роціФото istpravda.com.ua

У тексті запрошення на подію йшлося: «…на згадку про перше десятиліття нерозривного союзу між Підкарпатською Руссю та Чехословацькою Республікою». Це був символічний жест дружби між двома народами. У виступах також висловлювалося побажання, щоб церква була діючою.

Церква св. Міхаїла в Парку Кінського. Листівки часів Підкарпатської Русі

Слід зауважити, що передача дерев’яних церков із тогочасного Закарпаття була, зокрема, пов’язана з атмосферою періоду, налаштованою на збереження культурної спадщини Чехословацької Республіки, частиною якої була Підкарпатська Русь.

Фото Irena Brozova

Протягом двох десятиліть церква була дуже відвідуваним музейним експонатом. Невеликий ремонт провели в 1940 році, але церква не була в хорошому стані після закінчення Другої світової війни. В епоху комунізму, впродовж декількох десятиліть, не вдалося суттєво рекламувати будівлю, і вона фактично не була відкритою для громадськості. Більше уваги до неї привернули вже в 2000-х роках. Із 2008-го проводили літургії.

blesk.cz

wikimedia.org

Вдень, 28 жовтня 2020 року, церкву охопило полум’я. Пожежникам вдалося врятувати лише частину основи будівлі…

blesk.cz

Посольство України у Празі назвало пам’ятку однією «з важливих ниточок, що культурно та історично пов’язують наші народи», та закликає чеські правоохоронні органи детально розслідувати цей інцидент. Політики та культурні діячі Чехії також висловлюють думку про відновлення історичної пам’ятки, і вже сьогодні в країні планують оголосити збір коштів.

Безперечно, відновлення цієї архітектурної пам’ятки із Закарпаття буде важливе та знакове для усіх нас.

Михайло Маркович, спеціально для Uzhgorod.net.ua