Із книгою про Івана Мацинського ознайомлять читачів обласної книгозбірні

5 років ago admin 0

18.04У четвер, 18 квітня, у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Ф.Потушняка відбудеться презентація книги “Іван Мацинський – український поет, перекладач та словацько-українські літературні зв’язки” – за участі представників Спілки українських письменників Словаччини.

Іван Миколайович Мацинський (9 квітня 1922 р., Меджилабірці – 14 березня 1987 р., Пряшів) – український поет, перекладач і видавець у Словаччині, вчений-культуролог, журналіст, історик словацької літератури, громадський лідер українських поселень на Прящівщині. Народився у містечку Меджилабірці в Східній Словаччині у родині залізничника. Навчався в Руській учительській семінарії у Пряшеві, Вищій школі суспільних наук у Празі та на філософському факультеті Університету ім.П.Шафарика у Пряшеві, який не закінчив – із останнього курсу з політичних мотивів був відрахований. Спочатку писав російською мовою, але під упливом української літератури перейшов на літературну українську мову.

Працював директором Українського національного театру, завідувачем Відділу української літератури Словацького педагогічного видавництва у Пряшеві. Був одним із організаторів україномовного журналу “Дукля” й Української секції Спілки письменників Словаччини, яку тривалий час очолював.