Апеляційну скаргу Управління Держпраці про визнання правомірними дії його посадовців задоволено

4 роки ago admin 0

Ще наприкінці квітня  минулого року в одному з кафе на Ужгородщині проходило інспекційне відвідування, у ході якого виявилося: фізична особа-підприємець залучила до виконання певних обов’язків у своєму закладі двох осіб без укладення з ними трудових договорів.

Головний державний інспектор Управління Держпраці склав  за результатами перевірки протокол про адміністративне правопорушення, а пізніше була винесена постанова про накладення на підприємця штрафу у розмірі 250 380.00 грн. Також Ужгородський міжрайонний суд Закарпатської області підтвердив вину власниці кафе у вчиненні адміністративного правопорушення, тому на неї було накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що на той час становило 8 500 грн.

ФОП позивалася на Управління Держпраці до Закарпатського окружного адміністративного суду, який задовольнив цей позов. Але Апеляційний суд другої інстанції, куди звернулося Управління Держпраці краю, з таким висновком не погодився. Уперше колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду м. Львова розглянула деталі одночасного притягнення фізичної особи-підприємця до відповідальності за ч.2 ст.265 Кодексу законів про працю України та ч.3 ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення і дійшла висновку, що на момент винесення оскаржуваного рішення відповідач, тобто Управління Держпраці, не допустив подвійного притягнення підприємця до відповідальності одного виду за одне й те ж правопорушення, оскільки в часі воно передувало постанові суду першої інстанції про притягнення ФОПа до адмінвідповідальності.

Таким чином, рішення попередньої судової інстанції про визнання дій посадовців Управління Держпраці Закарпаття незаконними постановою суду другої інстанції скасовується.