Трудові обрії міжгірських держлісгоспівців

4 роки ago admin 0

20 вересня – День працівника лісу. Трудові обрії міжгірських держлісгоспівців

Зайве мовити про те, яку неоціниму користь відіграє ліс. Він мальовничо прикрашає нашу землю, підтримуючи саме життя на ній, бо вважається одним з головних джерел кисню, природним фільтром, котрий очищує атмосферу від вуглекислоти, шкідливих газів. Не кажучи вже про його величезне значення у народному господарстві. Символічно стверджують, що ліс – колиска людства, основа універсальної сировини і унікальний глобальний фактор. Лісові ниви є і гордістю верховинського краю. Напередодні Дня працівника лісу про трудові будні в “зеленому цеху” розповідає директор ДП “Міжгірське лісове господарство”, заслужений лісівник України” П. Ю. БОЙКО.

— З яким настроєм, Петре Юрійовичу, зустрічають своє професійне свято господарі верховинських лісових масивів?

            — Я б сказав, що добрим, хоч цей рік засмутила всіх пандемія. Незважаючи на карантинні умови із-за коронавірусу, які у певній мірі стали на заваді, колектив працював ритмічно, що засвідчують підсумки роботи протягом восьми місяців поточного року із забезпечення виконання основних запланованих лісогосподарських заходів.

Найперше проведено лісовідновлення та лісорозведення на площі 146.9 га, що складає 100.9 проц. до плану. З цього приводу скажу, що природний склад лісу визначається як теплом, вологістю, так і ґрунтовними умовами. У нашій гірській місцевості робимо ставку на змішані породи, які стійкіші до хвороб і шкідників, зокрема, інтенсивно проводиться посадка явора, ясена, модрини, бука… Догляд за лісовими культурами цьогоріч становив на площі 117.4 га. Рубки догляду в молодняках проведено на площі 83 га. Під час здійснення лісогосподарських заходів з поліпшення якісного складу лісів заготовлено 12763  куб. м ліквідної деревини, в тому числі круглих лісоматеріалів в кількості 10120 куб. м. Внаслідок рубок головного користування заготовлено 25020 куб. м ліквідної деревини, в тому числі обсяг круглих лісоматеріалів становив 16447 куб. м. У свою чергу обсяг товарної продукції склав 37518.3 тис. грн., а масштаб реалізації на одного штатного працівника склав 209599 грн., у порівняні з відповідним періодом минулого року – 116 проц.

Відзначу і той факт, що рівень середньомісячної зарплати в нашому колективі на даний час становить 10389 грн. Цей показник на Міжгірщині, де панує безробіття, вважаю за позитивний.

Зима, як кажуть, не за горами. Вже забезпечено паливними дровами населення у розмірі 6380 куб. м, в тому числі бюджетні організації – 70 куб.м.

— Зараз діяльність лісової галузі тісно переплітається з туристичною сферою.

            — Особливо у нашому мальовничому куточку, куди не кинь оком, то райські природні виднокола. Усвідомлюючи те, що наш регіон впевнено взяв курс на розвиток туріндустрії, яка перспективна, лісове господарство акцентує серйозну увагу на підвищення рекреаційній ролі лісу, стараємося організувати повноцінний емоційний відпочинок приїжджих і місцевого населення. Ця важлива робота простежується як поблизу автомагістралей, бо люди масово звикли мандрувати на автівках, так і безпосередньо у зелених масивах, куди їх магнітом тягне за лісовими дарами. Повсюдно займаємося благоустроєм лісових територій, проводячи різні заходи декоративно перевтілення ландшафтів: прокладаємо екостежки, споруджуємо від легких навісів, щоб люди сховалися від негоди, до складних архітектурних об’єктів, враховуючи естетичні і психологічні запити відпочиваючих. Як, приміром, облаштували одну з найбільш відвідувану туристичну зону біля водоспаду Шипіт, яку можна величати парком. Між іншим, внаслідок зведених нами тут яток, де торгують всіляким крамом, кілька десяток горян мають джерело заробітку.

— Які риси цінуєте у підлеглих і кого передусім відзначили б за сумлінні службові дії?

— Поважаю професіоналів, добросовісних і дисциплінованих виконавців. А їх чимало в держлісгоспі, недарма з нагоди професійного свята грошових винагород удостоїлося понад сотні працюючих, в тому числі ветерани-пенсіонери. За особистий внесок у розвиток лісового господарства грамотами нагороджені, зокрема, з Вучківського лісництва Олег Юрик, помічник лісничого Богдан Липей, майстер на лісозаготівельних роботах, Іван Іванина, тракторист, Запереділянського – Віталій Козаченко, лісоруб, Міжгірського – Михайло Ньорба, майстер лісу, Майданського – Василь Шкелебей, майстер лісу, В. Бистрянського – Віктор Жаба, Лопушнянського – Андрій Вівчар, помічник лісничого, Ізківського – Юрій Гичка, майстер лісу, ТРЦ – Михайло Мацкаль – водій, апарату управління – Марія Горват – провідний бухгалтер. Окремо відзначено групу працівників подяками.

— З приводу свята,  які Ваші побажання колективу?

            — Працівникам і їхнім родинам зичу міцного здоров’я, добробуту, взаємоповаги, мудрості. Нехай у Ваших оселях панують мир, а серця будуть завжди зігріті теплом наших Карпат.

            — Дякую за змістовну розмову і теж бажаю згуртованому колективу досягати нових вагомих трудових рубежів.

20 вересня – День працівника лісу. Трудові обрії міжгірських держлісгоспівців Зайве мовити про те, яку неоціниму користь відіграє ліс. Він мальовничо прикрашає нашу землю, підтримуючи саме життя […]