Підприємцю доведеться таки сплатити штраф у сумі понад 400 тисяч гривень за порушення трудового законодавства

4 роки ago admin 0

Таке рішення нещодавно прийняв Закарпатський окружний адміністративний суд, розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом фізичної особи-підприємця зі села Сільце Іршавського району до Управління Держпраці у Закарпатській області.

Торік наприкінці листопада головні державні інспектори Управління Держпраці краю на підставі інформації Головного управління ПФУ в Закарпатській області провели інспекційне відвідування у магазині АВС, яке належить позивачці. Контрольний захід проходив з відеофіксуванням подій. Однак підприємець не допустила інспекторську групу до господарського приміщення магазину, що чітко зафіксована на відео. За цим фактом був складений акт про неможливість проведення інспекційного відвідування, а згодом на підставі абзацу 7 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України Управління Держпраці у Закарпатській області прийняло постанову про накладення на суб’єкт господарювання штраф у розмірі 417 300.00 грн.

Звертаючись до суду й арґументуючи свої позивні вимоги, підприємець наполягала на тому, що головні державні інспектори Управління Держпраці намагались потрапити не до виробничого, службового чи адміністративного,  а до її житлового приміщення. Водночас позивачка заперечувала факт перебування у цьому приміщенні на момент проведення інспекційного відвідування двох дівчат-працівниць.

У ході розгляду справи зауважувалося, що судом не досліджувався факт використання суб’єктом господарювання найманої праці незареєстрованих осіб, розгляд здійснювався у межах правомірності притягнення позивача до відповідальності за недопущення головних державних інспекторів до проведення перевірки.

Встановлені судом обставини засвідчили, що посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області під час проведення контрольного заходу та прийняття постанови про накладення штрафу діяли на підставі, в межах повноважень та у спосіб, встановлений чинним законодавством.

Доводи позивачки не дали суду підстав для визнання постанови Управління Держпраці протиправною та її скасування. Тож підприємцеві з Іршавщини таки доведеться сплатити понад 400 тисяч гривень штрафу за порушення вимог трудового законодавства.