У Великобичківському лісимисливсгоспі можна повернутися в історію житті 40-х років

4 роки ago admin 0

Музей лісу у Великобичківському лісомисливсгоспі розповість дітям і дорослим про ліс набагато більше, ніж вони вже знають. І розкаже цікаво – багато хто зробить для себе нові відкриття.

Закарпатські лісівники не просто люблять і бережуть ліс.

Лісові масиви зростають на площі 695,8 тис. га, а лісистість області (відношення вкритої лісом площі до площі області) становить 52 % займають більшу частину території країни, на них ґрунтується економіка, національна культура і побут області. А історія лісового господарства має давню історію і, саме в музеї лісу можна дізнатися все про зелені простори та провести час всією родиною.

Музей лісу знаходиться у Кобилецько-Полянському лісництві ДП «ВеликобичківськеЛМГ».

Коб.Полянське л-во розташоване в Північно-Східній частині території ДП «Вел.Бичківське ЛМГ». Тереторія лісництва поділяється на дві майстерські дільниці , які розділені на п»ять лісових обходів. Контора лісництва знаходиться в селищі міського типу Кобилецькій Поляні на віддалі 12 кілометрів від контори держлісомисливгоспу в смт. Вел.Бичків і 48 кілометрів від районного центру м. Рахів. До 1946 року лісові масиви Кобилецької Поляни входили до складу Буштинської управи . При приході Рядянської влади в Кобилецькій Поляні були утворені два лісництва – Коб.Полянське і лісництво ім.. Єременко, назване в честь генерала Єременка , в армії якого служив тодішній директор Вел.Бичківського ліспромгоспу п. Подольський.

Музей – багатофункціональний виставковий центр, де всебічно розкривається значення лісових просторів в житті закарпатців. Експозиції музею лісу сформовані за принципами змішання кількох музейних жанрів. Тут об’єдналися природничий і етнографічний, історичний і галузевий початок.

Експонати музею, до збирання яких долучилися колективи всіх лісництв, розповідають про давню історію лісового господарства та життя Рахівського району. Збирали їх декілька років підряд і все для того, щоб люди дізнавалися про лісівників та свій куточок якомога більше.

У музеї представлено зрізи дерев, старовинні інструменти з роботи лісівників, клейма, лісівнича форма, вивіски лісництв, нагрудні знаки «вартових лісу», а також численні документи ще з часів Чехословаччини, а ще він може похвалитися самим великим фотоархівом – в музеї широко представлені фотоальбоми з 30-х років. І кожна світлина просякнута запахом давнини і любов’ю до лісу, все виконано з увагою і ретельністю – від найдрібніших деталей макетів до масштабних конструкцій.

Тут є старі щоденники ведення лісового господарства та показані в фото та документах масштаби лісозаготівлі, як спиляні дерева возились кіньми, а колоди сплавлялись рікою. Можна до прикладу на власні очі побачити, які площі підпадали під вирубки і порівняти з сучасністю. А ще перевірити свої знання про спорядження і для чого використовувались снігоступи або інші знаряддя для ведення лісового господарства.

Окрім музею, на території лісництва можна й відпочити.

На території лісництва в рекреаційно-оздоровчих цілях використовується місце відпочинку площею – 1,5 га. Надзвичайно велика оздоровча і культурно естетична роль лісів, які використовуються в рекреаційних цілях цілях , що розташовані біля доріг загального користування та лісових доріг вздовж річок. Крім того, по кордону лісництва пролягає туристичний маршрут , який проходить в рекреаційно-оздоровчих лісах поза поза межами зелених зон. В цілому , в гірських лісах створені прекрасні ландшафти , які масово притягують населення і туризм.

Музей лісу у Великобичківському лісомисливсгоспі розповість дітям і дорослим про ліс набагато більше, ніж вони вже знають. І розкаже цікаво – багато хто зробить для себе […]