Державному підприємству «Ясінянське лісомисливське господарство» 25 років

4 роки ago admin 0

Відлік часу свого існування ДП «Ясінянське ЛМГ» бере з далекого 1995 року з періоду реформування структури управління лісовим та мисливським господарством України, під час якого було здійснено організацію-розподілення лісового господарства від акціонерного товариства Ясінянський лісокомбінат «Радянські Карпати» з передачою території лісового фонду, основних засобів і майна новоутвореному підприємству – Ясінянському лісомисливгоспу. Першим робочим днем ДП «Ясінянське ЛМГ», як самостійної установи, стала дата 3 липня 1995 року, тому саме цей день вважається датою заснування підприємства.

На час утворення ключовою ціллю діяльності ДП «Ясінянське ЛМГ» була охорона і захист місцевих лісів, за умов повного державного забезпечення і фінансування. Варто зазначити, що діяльність підприємства розпочалася за складних умов, адже ні приміщення для контори ні жодних виробничих потужностей, на той час, у новоствореного лісгоспу не було. Тож керівництву і колективу довелося заново створювати гідні умови праці для робітників і відбудовувати всі отримані приміщення і виробничі потужності для успішного функціонування лісгоспу.

Гортаючи сторінки історії функціонування ДП «Ясінянське ЛМГ» на долю підприємства випало чимало досягнень і різноманітних випробувань, вагомих успіхів і неабияких труднощів, фінансових злетів і прикрих кризових ситуацій, нестабільних економічних умов у державі та руйнівних стихійних природних явищ. З державного фінансування підприємство повністю перейшло на самозабезпечення і господарський розрахунок. З метою отримання прибутку на підприємстві активно розвивається виробничий сектор, закуповується лісозаготівельна і лісопереробна техніка та обладнання, проводиться реконструкція і відновлення роботи лісопильно-деревообробного цеху із впровадженням циклу глибокої переробки деревини, розбудовується лісова інфраструктура та впроваджується електронна система відпуску й реалізації лісопродукції, налагоджується стабільна співпраця з деревообробними підприємствами а вироблена продукція виходить на міжнародний ринок збуту.

Зараз ДП «Ясінянське ЛМГ» – це потужний виробничо-господарський комплекс і одне з основних бюджетоутворюючих підприємств Рахівського району. У продовж останнього періоду, господарством щорічно сплачується більше 32 мільйонів гривень податків і обов’язкових платежів до бюджетів різних рівнів. У діяльності підприємства задіяні 240 штатних працівників, для яких створені належні й гідні умови праці і повністю забезпечено основними засобами для ефективної роботи. У відповідності до вимог часу на підприємстві запроваджується діджеталізація діяльності, для виконання виробничо-господарських функцій відбувається постійне оновлення комп’ютерних технологій, закуповуються сучасні цифрові засоби моніторингу та охорони лісового фонду.

Загальна площа території лісового фонду підприємства зараз становить 29511,4 га. Землі лісомисливгоспу входять до відання трьох місцевих громад – Ясінянської селищної ради, Лазещинської та Чорнотисянської сільських рад. Адміністративно-господарська структура ДП «Ясінянське ЛМГ» на даний час включає у себе: центральний апарат управління та менеджменту, шість підпорядкованих лісництв, лісопильно-деревообробний цех та ремонтно-будівельну дільницю.

Із 2005 року всі ліси підприємства сертифіковані по системі FSC. Ведення лісового господарства ДП «Ясінянське ЛМГ» здійснює в інтересах охорони здоров’я людей, покращення навколишнього середовища, безперервного невиснажливого раціонального використання лісів для задоволення потреб населення в деревині та іншій продукції лісу, покращення природного складу і якості деревини, збільшення продуктивності лісових насаджень, охорону лісів від пожеж, шкідників і хвороб лісу, раціональне використання земель лісового фонду та розвиток рекреації і туризму на лісових територіях.

Адміністрація підприємства активно працює над створенням на кожному робочому місці безпечних умов праці , зменшення впливу шкідливих та небезпечних виробничих факторів, профілактикою виробничого травматизму та професійних захворювань. В 2017 році ДП «Ясінянське ЛМГ» отримало звання «Кращого підприємства з питань охорони праці» серед лісових господарств Закарпатського ОУЛМГ. Того ж 2017 року, за підсумками річної діяльності за всіма показниками ДП «Ясінянське ЛМГ» визнано кращим підприємством серед лісових господарств Закарпаття, а колективу вручено «Кубок переможця». Наявні кадрові, матеріально – технічні та нормативно – правові ресурси підприємства, впроваджена система управління, а також багаторічний досвід та висока кваліфікація персоналу дозволяють якісно і ефективно виконувати основні завдання покладені на ДП «Ясінянське ЛМГ»

Вже чверть століття ДП «Ясінянське ЛМГ» стоїть на варті охорони і захисту лісів Ясінянської долини та робить все необхідне для розвитку і процвітання лісового господарства краю. Тож переступаючи черговий рубіж, попереду тільки нові цілі і непідкорені вершини на шляху до економічного процвітання лісогосподарської діяльності і примноження та збереження природних багатств Рахівщини.

Відлік часу свого існування ДП «Ясінянське ЛМГ» бере з далекого 1995 року з періоду реформування структури управління лісовим та мисливським господарством України, під час якого було […]