Питання легальної та безпечної праці досліджують фахівці Управління Держпраці під час контрольних та профілактичних заходів

4 роки ago admin 0

У селі Минай Ужгородського району головні інспектори Управління Держпраці Закарпаття відвідали тамтешнє будівництво та автозаправку. За словами начальника Управління Богдана Дороша, такі візити планові. Їх проводять, щоб перевірити, чи дотримуються на підприємствах вимог санітарних норм та чи працевлаштовують співробітників на роботу відповідно до трудового законодавства.

Інспектори побували на проєктно-будівельному комплексі у с. Минай, де споруджують житлові будинки, лікарню і термальні басейни. Директор комплексу Євген Олійник каже: усі співробітники працевлаштовані відповідно до законодавства України: «У нас колектив стабільний і він працює в такому складі вже багато років. 1-2-3-4-5 осіб у рік ми можемо приймати на роботу додатково, коли потрібно, але вони всі оформлені належним чином. Люди носять маски, дотримуються соціальної дистанції, мають у своїх побутових приміщеннях дезінфікуючі засоби».

Щоправда, працівники Управління Держпраці Закарпаття виявили кілька порушень на будівництві Євгена Олійника. Головний інспектор відділу охорони праці на будівництві та небезпечних об’єктах Ігор Кос каже: «Люди без сигнальних жилетів. Дехто був без каски. Ми керівництву сказали про це. Бачили, що люди дистанції дотримуються, маски є у них».

А ось головний державний інспектор Маріанна Гукс кореспондентам Суспільного повідомила: «На цьому підприємстві всі офіційно працевлаштовані, на сьогодні тут працює 80 людей, як сказав керівник. У нього всі офіційно працевлаштовані, тому що за одного неофіційно працевлаштованого розмір штрафу дуже великий – 30 мінімальних заробітних плат за кожну неоформлену людину».

Інспектори управління Держпраці Закарпаття також здійснили попереджувальний візит і на автозаправці в селі Минай. Порушень не виявили. За словами менеджерки Георгіни Коломієць, загалом на підприємстві працює 8 людей, на зміну виходить чотири особи. Усі працюють офіційно. «У нас є маски, антисептики, рукавички, окуляри в операторів. Є у нас завіса в операторів. Провітрюємо, протираємо. Антисептиками змочуємо ганчірку й протираємо все».

Начальник управління Держпраці Закарпаття Богдан Дорош розповів: «Інспекторський склад Управління проводить таку попереджувальну роботу  за трьома напрямками. У першу чергу, це агітація до офіційного оформлення трудових відносин; по-друге, роз’яснення нормативних вимог з безпеки виконання робіт. Третє питання – це дотримання протиепідемічних заходів».

За словами Богдана Дороша, такі попереджувальні візити інспектори проводитимуть до кінця карантину.

 

https://suspilne.media/44555-budivnictvo-ta-avtozapravku-na-uzgorodsini-perevirili-inspektori-derzpraci/?fbclid=IwAR0CPIRB_J4CYMZh7FS86UZhNsjU7kazwzeShIQgtKrUztCjXviZyK0nUfE