Очільник Управління Держпраці Закарпаття надав консультації краянам у телефонному режимі

4 роки ago admin 0

Тема дотримання роботодавцями вимог законодавства про працю та про охорону праці нині, як виявилося, є доволі актуальною і турбує багатьох закарпатців – серед них і підприємці, і їхні наймані працівники. В умовах карантину фахівці Управління Держпраці у Закарпатській області надають консультації за допомогою телефонного та електронного зв’язку. Консультував сьогодні жителів Закарпаття й очільник Управління Богдан Дорош.

Так, на зв’язок до посадовця вийшов  керівник ТОВ СП «Сенк», якого цікавило,  чи можна відправити працівника у відпустку без збереження заробітної плати без  його згоди.

За словами Богдана Дороша, така відпустка надається винятково за письмовою заявою працівника.

А ось головний бухгалтер Ужгородського УВП УТОГ звернувся, аби з’ясувати, чи буде правомірно відправити працівника у чергову відпустку, не виплативши при цьому йому заробітну плату за час відпустки.

Як роз’яснив очільник Управління Держпраці, чергова відпустка також надається на підставі письмової заяви працівника, і відпускні виплачуються за три дні до неї.

Незважаючи на те, що всі розважальні заклади та місця відпочинку в області наразі не працюють, один з фізичних осіб-підприємців вирішив скористатися нагодою у зв’язку з вимушеним призупиненням роботи та довідатися, на підставі якого дозвільного документу, виданого Держпрацею, здійснюється монтаж та демонтаж атракціонів підвищеної небезпеки і чим це передбачено.

Богдан Дорош відповів, що підставою для проведення  монтажу та демонтажу атракціонів підвищеної небезпеки є декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, що передбачено Постановою КМУ від 26.10.2011р. №1107 із змінами внесеними постановою КМУ від 03.03.2020р. №207.